Кървене по време на изхождане, сърбеж, и ректални болки са най-често срещаните симптоми на хемороиди. Те са външни и вътрешни и признаците на заболяването са различни при двата типа.

Ректалната болка възниква предимно при външни хемороиди. Под кожата може да се образуват кръвоизливи, или твърди, болезнени бучки. Можете също така да забележите следи от кръв по тоалетната хартия след изхождане.

Най-честият симптом за вътрешни хемороиди е ректалното кървене. Може да откриете ярки следи от кръв върху тоалетната хартия или алена кръв в тоалетната чиния след нормална дефекация. Кръв също може да се вижда по повърхността на изпражненията.

Другите симптоми на вътрешни хемороиди могат да включват:

Сърбеж

Това е често оплакване, защото вътрешните хемороиди често се просмукват от слуз, която може да раздразни кожата на ануса и да причини сърбеж.

Дразнене на кожата

Големите хемороиди, които са изпъкнали от ануса, може да отделят слуз, която причинява дразнене. Отделяният от ануса секрет не само зацапва бельото, но може да причини и възпаление на кожата около аналната област.

Дискомфорт

Неприятното усещане веднага след изхождане се дължи на изпъкналите хемороиди в края на дебелото черво (аналния канал). По принцип, колкото по-големи са хемороидите, толкова по-голямо е усещането за дискомфорт.

Болка

Повечето вътрешни хемороиди не са болезнени. Но големите хемороиди, които са изпъкнали от ануса, могат да станат болезнени, ако се подуват и са притиснати от мускулите, които контролират ануса. Силната болка може да бъде признак, че кръвоснабдяването на хемороидите е прекъснато и в този случай е необходимо спешно лечение.

Болката е провокирана предимно от травмиране в областта, което се получава при запек и твърди фекалии. Тя става по-силна, когато състоянието се усложви и се появи тромбоза или инкарцерация на хемороидите. Болка изпитваме и когато те са съчетани с анална фисура.

Кървене

Кръвта, вследствие на възпалени хемороиди, е аленочервена на цвят. Кървенето е характерно за вътрешните хемороиди и се получава в края на дефекацията. Може да варира от няколко капки до истинска струя.

При кървенето няма болка, то настъпва поради изтъняването на лигавиците и разкъсването на стените на кавернозните тела. От кървене се оплакват 80% от хората с хемороиди. То е опасно, тъй като може да доведе до хронична желязодефицитна анемия.

Ректален пролапс

За ректален пролапс говорим, когато вътрешните хемороиди нарастват и излизат навън през ануса. При първия стадий това се случва само при напън по време на дефекация или при тежки физически усилия, след което те се прибират обратно в ануса.

С времето това става спонтанно и хемороидите остават навън, без да могат да се върнат обратно. Ректалният пролапс причинява усещане за тежест, води до зацапване със слуз и вторични инфекции на кожата. Има голям риск от гангрени, вторични фистули и некрози.

Ректалното кървене, болката и промените в дефекацията също са симптоми на за рак на дебелото черво, ректума, или ануса. Хората, които имат тези симптоми, особено тези, които са над 50-годишна възраст и нагоре, както и хора с фамилна анамнеза за рак на дебелото черво, трябва да се обърнат към своя лекар.

Други състояния със симптоми, подобни на хемороиди включват анална фисура или анална фистула, аноректален абсцес, полипи по дебелото черво, възпалително чревно заболяване, по-специално болестта на Крон, ректален пролапс.