Ракът на гърдата е сред най-често срещаните форим на злокачественото заболяване и засяга както мъже, така и жени. Шансовете за разболяване се увеличават с напредване на възрастта, но ако ракът на гърдата се открие навреме, може да се излекува напълно.

По-голямата част от случаите на рак на гърдата са диагностицирани при хора, които са на възраст над 40 г., но в случаите, когато са засегнати млади хора, болестта е по-агресивна. Затова ранното откриване е съществена част от лечението на заболяването.

Най-ранните стадии на рак на гърдата обикновено идват без болка. Най-често индикатор е откриването на бучка, но хората не бива да разчитат само на този симптом, тъй като той се появява в напреднал стадий на болестта.

Има няколко признака, за които трябва да внимавате, съветват от American Cancer Society. Те не са окончателно доказателство за рак на гърдата, понякога може да показват хормонални смущения.

Някои от най-очевидните признаци са: промени в структурата на гърдата, поява на бучки, промени в кожата или зърното.

Ето няколко от показателите за рак на гърдата, които хората често пренебрегват:

1. Сърбеж, зачервяване и болка

Гърдите може да са болезнени и чувствителни по време на менструация, но този симптом може да означава нещо по-сериозно, ако чувствителността продължи и след това. Може да има и приятно на пипане подуване, характерно за по-рядко срещания (около 3% от случаите) вид рак на гърдата.

Кожата може да изглежда люспеста или с малки синини, подобни на кръвоизливи. Тази форма на рак се характеризира с бързо развитие, който блокира кръвоносните съдове, подхранващи кожата. Усещането е за зачервяване, затопляне и чувствителност.

2. Болки в гърба

Пациентите обикновено чувстват болки в горната част на гърба между плешките, преди да се появят всички останали симптоми за рак на гърдата. Дискомфортът обикновено се приписва на мускулни болки, възпаление на гръбначния стълб или разтягане на сухожилие и ставните връзки на гърба. Възможно е обачеда става дума и за метастази в ребрата или гръбначния стълб.

3. Болка и чувствителност под мишницата

Според проучвания, ракът на гърдата се разпространява най-напред в аксиларните лимфни възли. Те показват рак на гърдата по същия начин, по който лимфните възли в областта на шията и гърлото показват грип.

Подутите лимфни възли под мишницата, болката и чувствителността там може да са сигнал за наличие на тумор още преди да има изменения в гърдите. Всяка болка или дискомфорт в подмишницата е нещо, заради което трябва да се изследваме.

Понякога под мишницата се появява твърда бучка, или пък удебелена тъкан. Това не винаги е знак за тумор, но е добре да се консултирате с лекар.

4. Промени в зърното

Един от най-честите места на рака на гърдата е под зърното. Наличието на ракови лезии може да предизвика промени във външния вид и чувствителността. Понякога се променят текстурата, цвяът и формата на тъканта.

Някои жени описват липса на чувствителност в зърното, особено по време на интимните отношения. Отделянето на бистра течност, кръв, или мляко, ако не кърмите, може да бъде признак на рак на гърдата.

5. Промяна на формата на гърдите

Повечето жени мислят за рак на гърдата, ако напипат бучка. Те обаче не отчитат промяната във формата на гърдите – когато едната остава нормална, а другата е приела формата на елипса.

Някои жени забелязват промените при слагане на сутиен, понякога съпругът е този, който забелязва симптомите.

Пациентските организации препоръчват да се изследвате сами за рак на гърдата пред огледалото. Повдигнете гърдите и проверете тъканта и от двете страни. Най-лесно става, когато се насапунисате в банята.

Всеки един от тези симптоми трябва да се анализира от медицински специалист за поставяне на окончателна диагноза.