Какво представлява хемороидите?

Хемороидите представляват разширени вени, които се появяват в края на ректума и в ануса.

Вените се подуват поради повишеното налягане в тях, обикновено се появяват поради запек или обилна диария и по време на бременност.

Вътрешните хемороиди се появяват във вътрешната лигавица на ректума и не могат да бъдат усетени. Те обикновено са безболезнени и човек разбира за тях едва когато се появи кръв при дефекация. Вътрешните хемороиди се смъкват или се подават през ануса.

Външните хемороиди се появяват под кожата, която обгражда ануса. Но се усещат, когато набъбват и могат да предизвикат сърбеж, болка или кървене при дефекация. Тромбозен външен хемороид може да се получи, когато се съсири във засегнатата вена и може да причини силна болка.

Най-честият симптом на хемороиди е безболезнено кървене. Възможно е да имате ярко червена кръв от външната страна на изпражненията, по тоалетната хартия или да капе в тоалетната. Кървене обикновено е леко и бързо спира.

Кървенето при дефекация никога не е нормално и ако вие получите такова трябва да се насочите към посещение на медицински специалист. Хемороидите са най-честата причина за кървене при дефекация, но е възможно да има и други причини за кървенето, като възпалително заболяване на червата и инфекция.

Пролапсът на вътрешни хемороиди се появява, когато вътрешните хемороиди се подуват и излизат от ректума и навлизат в ануса. А смъкването на външни хемороиди може да се почувства като буца извън ануса, в този случай вие трябва внимателно да ги върнете обратно в ануса, но това няма да разреши проблема. Хемороидите също могат да причинят сърбеж около ануса и постоянен позив за дефекация(тенезъм).

Тромбозните външни хемороиди са болезнено състояние и когато кръвта вхемороидната вена се съсири, вената се подува още повече и това води до увеличаване на болката. Като е по-силна при дефекация и може да се увеличи и при сядане. В тромбозните разширени вени не изискват лечение, а вената се оправя от само себе си, но понякога се налага и да се потърси медицинска помощ.

Лечение на хемороиди

Лечението на хемороидите може да се извърши и в домашна обстановка и за тази цел можете да:

  • Правите топли бани на седалищните си части три пъти дневно за около 15-20 минути като така ще намалите възпалението на хемороидите. Важно е да подсушите областта около ануса си след топлите бани, за да сведете до минимум дразненето на кожата около него.
  • Направите промени в хранителния си режим като повишите приема на течности и храни богати на фибри (баластни вещества). Така ще намалите риска от запек и натиска върху ректума и ануса по време на дефекация, подуването също ще намалее. Хранителните добавки съдържащи фибриса полезни, тъй като баластните вещества увеличават обема на изпражненията, това прави по-лесно тяхното освобождаване.
  • Спортувате и да се стремите да поддържате физическата си активност на определено ниво. При хемороиди не е препоръчително да бъдете в седнало положение продължително време. Но ако ви се налага да стоите дълго време седнали в повечето аптеки се продават възглавници за стол във формата на поничка, като с тях се постига намаляване на натиска върху ануса при стоене в седнало положение.

Правите упражнения като например се опитвате да докосне с върха на пръстите на ръцете си върха на пръстите на краката си като така се стимулира кръвообращението в аналната област. Когато се появи позив за дефекация не трябва да се стискате, а възможно най-бързо да отидете до тоалетна. След преминаване на позива изпражненията се втвърдяват и налягането върху ануса става по-голямо.