Какво представлява хемороидите?

Хемороидите представляват разширени вени, които се появяват в края на ректума и в ануса.

Вените се подуват поради повишеното налягане в тях, обикновено се появяват поради запек или обилна диария и по време на бременност.

Вътрешните хемороиди се появяват във вътрешната лигавица на ректума и не могат да бъдат усетени. Те обикновено са безболезнени и човек разбира за тях едва когато се появи кръв при дефекация. Вътрешните хемороиди се смъкват или се подават през ануса.

Външните хемороиди се появяват под кожата, която обгражда ануса. Но се усещат, когато набъбват и могат да предизвикат сърбеж, болка или кървене при дефекация.

Тромбозен външен хемороид може да се получи, когато се съсири във засегнатата вена и може да причини силна болка.

Най-честият симптом на хемороиди е безболезнено кървене, което може да причини тревога и безпокойство при засегнатите хора.

Кървенето обикновено е ярко червено и може да се забележи след дефекация, върху тоалетната хартия или да се стича в тоалетната чиния.

Въпреки че това е най-честият симптом на хемороиди, той може да бъде и признак за други сериозни заболявания, затова е важно да се консултирате с медицински специалист за правилна диагноза и лечение.

Кървенето при дефекация никога не трябва да се пренебрегва, независимо от интензитета му. Ако забележите кръв след дефекация, е много важно да потърсите медицинска помощ, за да се установи причината зад този симптом.

Хемороидите са често срещана причина за кървене при дефекация, но винаги е възможно да има и други заболявания, които да бъдат отговорни за това явление.

Един от възможните причини за кървенето е възпалителното заболяване на червата, като например болестта на Крон. Това е хронично възпаление на стомашно-чревния тракт, което може да засегне различни части от него.

Едно от основните симптоми на болестта на Крон е кървенето при дефекация, съпроводено с болки в корема и изменения в стола.

В този случай, лекарят ще извърши подробни изследвания и тестове, за да постави точна диагноза и да предпише необходимото лечение.

Пролапсът на вътрешни хемороиди се появява, когато вътрешните хемороиди се подуват и излизат от ректума и навлизат в ануса.

А смъкването на външни хемороиди може да се почувства като буца извън ануса, в този случай вие трябва внимателно да ги върнете обратно в ануса, но това няма да разреши проблема.

Хемороидите също могат да причинят сърбеж около ануса и постоянен позив за дефекация(тенезъм).

Тромбозните външни хемороиди са болезнено състояние и когато кръвта вхемороидната вена се съсири, вената се подува още повече и това води до увеличаване на болката. Като е по-силна при дефекация и може да се увеличи и при сядане.

В тромбозните разширени вени не изискват лечение, а вената се оправя от само себе си, но понякога се налага и да се потърси медицинска помощ.

Лечение на хемороиди

Лечението на хемороидите може да се извърши и в домашна обстановка и за тази цел можете да предприемете няколко различни метода.

Топлите бани са едно от най-популярните домашни лечения за хемороиди. Те помагат за намаляване на възпалението и облекчаване на дискомфорта. Запълнете ваната с топла вода и седнете в нея за около 15-20 минути.

Това ще помогне на кръвообращението да се подобри в областта на хемороидите. Подсушете внимателно областта около ануса след банята, за да предотвратите дразненето на кожата.

Хранителният режим играе важна роля в лечението на хемороиди. Повишаването на приема на течности е от съществено значение, за да се предотврати запек и за да се осигури по-лесно и гладко дефекация. Освен това, включването на храни, богати на фибри, е от съществено значение.

Фибрите помагат на столчетата да бъдат по-меки и по-лесно изминаващи през ректума и ануса. Плодове, зеленчуци, целоза, ориз, пълнозърнести храни и царевични кашки са добри източници на фибри.

Спортуването и поддържането на физическа активност на определено ниво също е важно при лечението на хемороиди. Дългото седене може да увеличи налягането в ануса и да влоши симптомите.

Възглавници във формата на поничка могат да бъдат полезни при стояща работа, тъй като те помагат за намаляване на натиска върху ануса.

По време на седене се препоръчва да се правят редовни прекъсвания, за да се разтовари налягането в областта.

Освен физическите упражнения, важно е и да се поддържа правилната дефекация. Когато усещате позив за дефекация, е важно да отидете в тоалетната възможно най-скоро.

Затлъстяването и задържането на столчетата може да влоши състоянието на хемороидите.

По време на дефекацията използвайте внимателни движения и не се стискайте прекалено много, за да намалите налягането в аналната област.

В допълнение към тези домашни лечения, съществуват и различни медикаментозни и немедикаментозни опции за лечение на хемороиди.

Някои от тях включват кремове, мази, седалки и хирургически процедури, които могат да бъдат извършени при необходимост.

Винаги е препоръчително да се консултирате със здравния си специалист, за да получите правилната диагноза и лечение според индивидуалните си нужди.

Хемороидите са разпространено заболяване и много хора се сблъскват с тях на някакъв етап от живота си. Важно е да се обърне внимание на симптомите и да се предприемат необходимите мерки за лечение и превенция.

Със съчетание от правилно хранене, физическа активност и съобразяване с указанията на лекаря, можете да контролирате и облекчите симптомите на хемороиди и да се върнете към нормалния си живот.