Хранителните алергии при децата могат да доведат до редица неприятни моменти, защото живеем в неблагоприятна социална среда.

Кои са най-разпространените заблуди, които ще чуете от другите родители и как да се справите с неприятните въпроси?

Ако наскоро сте научили, че детето ви страда от алергии и трябва да предприемете мерки, свързани с детската градина или училището, което посещава, за да избегнете усложнения непременно се пригответе за неприятни ситуации и изслушване на редица неефективни, а в някои случаи и опасни съвети.

Майка на три деца - на 3, 6 и 8 години, споделя трудностите, с които се сблъсква, след като ражда момче с тежка хранителна алергия, която може да бъде животозастрашаваща.

След като разбира, че детето й има алергия към фъстъци, започва да проверява по два пъти състава на сладоледите, бисквитите и дори тортите за рождени дни. Тя споделя, че е срещнала негативно отношение от страна на останалите родители.

Защо трябва 20 деца трябва да се откажат любимия си сандвич само защото едно от тях е алергично?

Почти всяка майка на дете с подобен проблем е срещала с негативното обществено мнение и възмущението на останалите майки, принудени да опаковат за обяд нещо различно от сандвич с фъстъчено масло. Очевидно фъстъченото масло и желето са евтини и се приготвят бързо, а дори и придирчивите деца го обичат. Но когато животът на дете е изложен на риск, трябва да се намери друг вариант за едно хранене дневно, пет пъти в седмицата.

Защо не мога да почерпя с тарталети за рождения ден на детето ми само защото някой страда от алергия?

За съжаление враждебността е често срещана и несъмнено това, че сте отговорни и се грижите за детето си, ще доведе до подобни ситуации. Независимо дали грубите забележки са лице в лице, или дочуете коментар, не обръщайте внимание.

Защо просто не го оставите да учи вкъщи?

Тъй като децата с хранителни алергии трябва да се научат как да се предпазват, те трябва да са в нормална и реална среда, която идва от опита на държавните училища.

Оцеляването на по-силния. Просто му дайте фъстъци

Майката разказва за честите случаи, в които е получавала съвети от родители да използва метода за „оцеляване на по-силните“ и да премахне етикетите на продуктите, съдържащи фъстъци.

"Вашето дете ли страда от хранителни алергии? Не очаквах да изглежда по този начин!"

Високият брой на деца, страдащи от хранителни алергии, е наложил стереотипа, че болните, задължително трябва да са затлъстели или с голям диоптър. Колкото и абсурдно да ви звучи, може да се сблъскате с подобно обществено мнение.

Не вярвайте на съвети, според които най-новите изследвания показват, че малки количества от храната, към която е алергично детето ви, ще му помогне да се излекува от проблема.

За съжаление, дори да не желаем, пак ще получим съвети от „загрижени“ родители, свързани с техники за изграждане на имунитет на децата. Трябва да спазвате съветите само на специалиста, който лекува детето ви. Не прибягвайте до съмнителни методи за лечение, понеже това може да доведе до тежки последствия и дори да застраши живота на вашето дете.