„На мен никога нищо не ми се получава – аз съм просто неудачник“. Вероятно на всеки един от нас понякога ни идват подобни мисли.

Самобичуване без причина – за да спрете да бъдете от страната на губещите във всяка една ситуация, е необходимо да започнете да действате по по-различен начин.

Щастието не е в парите

„Неотдавна срещнах един съученик – той има хубаво жилище извън града, красива жена. А аз 10 години вече изплащам ипотеката на малкия двустаен апартамент и с жената не се разбираме добре. Истински неудачник съм какво мога повече да кажа.“

Тридесетгодишният, да кажем, Иван очевидно се чувства потиснат. Той изобщо не е наясно, че ежедневно в същото състояние като него се намират и много успешни и богати хора.

Неудачник, въпреки общоприетият стереотип, това съвсем не е този, който няма никакви пари, а този, който въпреки всичките си старания, не може да направи своя живот, такъв какъвто на него му се иска. Това е негово вътрешно усещане.

Такава преценка за самите себе си имат хората с амбиции. Ако вие сте искали нищо да постигнете и не сте и постигнали няма да имате и причина за страдание. Но ако един човек е имал цел и не е успял да я реализира, той започва да мисли, че е неудачник.

Впрочем до такова заключение за себе си достигат далеч не всички. Считащите себе си за неудачници имат определени психологически особености.

Човек не се ражда, а става такъв

Обикновено такива хора имат ниска самооценка. Те се боят да носят отговорност за себе си и са нерешителни – не е задължително да е в във всички техни начинания, но най-вече в това, което смятат, че е най-важното за тях.

Много такива хора са с ниска устойчивост на стрес, предават, дори и пред неголеми трудности. На неудачника му е много трудно да мечтае за доброто, затова пък за лошото, те мислят много и с голямо удоволствие.

Тази умствена нагласа се заражда в детството. Най-често при хората, които ранна възраст не биват подкрепяни от близките си и най-вече от родителите си. Липсата на одобрение, постоянна критика, създава усещането за безполезност и липсата на доверие в себе си.

Човек зацикля върху неуспехите. Дори ако той успее да постигне нещо, то на неговите постижения не се обръща внимание, но за сметка на това, ако сбърка някъде, близките му правят от мухата слон.

Вървете напред!

Ако смятате, че вие имате няколко от горепосочените признаци, но не желаете да продължавате да бъдете неудачник и нищо да не ви върви в живота. В такъв случай ще ви наложи да действате.

За неудачника е характерно да се оплаква за пропуснатите си възможности и да обвинява житейските обстоятелства за своите беди. Това е колосален разход на психологическа енергия, който до нищо няма да доведе, тъй като миналото вече няма как да бъде върнато.

Постарайте се да насочите енергията си към бъдещето или по-скоро към вашето настояще и към това, което правите сега.

В началото е важно да признаете на себе си, че приказките за усложнените обстоятелства за просто начин да оправдаете собствената си пасивност. На вас би ви било по-лесно, ако знаехте английски език, но в училище вие не сте го научили. Не се оплаквайте от съдбата си, започнете да го учите още сега.