Много от методите за подобряване на нашето здраве са ни добре познати: за да отслабнете яжте по-малко и се упражнявайте повече; за да повишите своята енергия се нуждаете от повече сън; за предпазване от дехидратация, пийте повече вода. Но въпреки това следващите шест съвета определено работят и могат да ви бъдат от полза.

1. Пийте кафе, за да имате по-добър сън

В японско проучване, което изследва как да се извлече максимума от съня, резултатите показват, че хората, които приемат около 200 милиграма кофеин и веднага след това си вземат почивка, показват по-добри резултати на компютърни тестове, отколкото тези, които не приемат кофеин.

Защо става така? Защото 20-минутната почивка, взета след приемането на кофеина, прочиства мозъка от молекулата, наречена аденозин и по този начин увеличава нашата енергия.

"Аденозинът е страничен продукт на активност", казва д-р Тулфайт, медицински директор в New York Neurology & Sleep Medicine. "Тъй като аденозинът се натрупва в организма, ние ставаме по-уморени", добавя д-р Тулфайт.

2. За здрави зъби, не ги мийте след хранене

"Не мийте зъбите си веднага след хранене, особено ако сте яли нещо кисело, защото по време на измиване се получава ефектът на "мокрия пясъчник" и по този начин захабявате емайла на зъбите си". Това съветва д-р Хауърд Гембъл, президент на Academy of General Dentistry.

3. За да носите по-малък размер, качете тегло

"Причината в това е, че обемът на килограм мазнини и килограм мускули е драстично различен. Така спокойно мъж, който тежи 90 килограма и тренира, може да носи по-малък размер от мъж, който тежи 80 килограма и не се упражнява", казва Марк Бране, фитнес инструктор от SACO Sport & Fitness в Сако, Мейн.

4. За да ядете по-малко, яжте повече

"Ако изядете една закуска, която съдържа 100 калории, няма да се заситите - напротив. Въглехидратите ще раздразнят апетита ви и ще огладнеете още повече. Винаги е по-добре да предпочетете протеин. Протеините са по-калорични, но се разграждат по-бавно и ще ви държат сити за по-дълъг период от време, така че на практика, ще ядете по-малко",  съветва Ейми Гудсан, диетоложка от Health Ben Hogan Sports Medicine в Тексас.

5. Избягвайте енергийните напитки, когато сте изморени

Енергийните напитки съдържат до 5 пъти повече кофеин от кафето, а ефектите които идват от тях са не само положителни. В резултат, често ставате раздразнителни, нервни и карате сърцето си да работи по-бързо. Освен това енергийните напитки съдържат високи нива на таурин, който е известен като стимулант, а също така тези напитки са изключително богати на захар. По този начин се развива зависимост от остатъчните захар и таурин и единственото, което желаете, е да изпиете още една напитка.

6. Пийте горещи напитки, когато искате да се охладите

Чудили ли сте се някога на бедуините ? Как постоянно пият чайове в изпепеляващата жега? Това е добър метод за охлаждане на тялото, макар че ние правим точно обратното - когато организмът е прегрял и искаме да се разхладим, често пием кока-кола, бира и т.н. В резултат, тялото веднага усеща промяната от топло към студено и прави всичко възможно отново да повиши своята температура. Заради това продължаваме да се потим и да ни е горещо, въпреки че сме пресушили цяла чаша студено безалкохолно.