Нуждаете се от някои идеи за здравословна закуска? Не ви трябва нищо повече от овесени ядки. Само една чаша овесени ядки съдържа 4 грама фибри - почти толкова, колкото има в една ябълка или в чаша сварено брюкселско зеле. Богати са на въглехидрати и протеин, а ако се ядат сурови, съдържат големи количества от витамините В1 и В9. В овесените ядки има много желязо, калий, фосфор, магнезий и мед. Лесно смилаеми са и запазват огромния процент витамини и минерали дори когато са обелени от триците.

В родната кухня те са споменати за пръв път от Йоан Екзарх през IX-X век и в писмата на Теофилакт Охридски (XI век). Овесът е споменат и Симеоновия сборник по Светославовия препис, датиращ от 1078 г. Там се нарежда сред любимите на средновековния българин храни, наред с просото, лободата и лапада.

Нямаме данни как старите българи са консумирали овесените ядки, но според византийски източници, овес се е добавял в мусаката от кълцано месо, тиквички и сирене, в сармите, завити с листа от зеле, лоза и лапад, или в киселото зеле. Археолозите са открили стотици глинени гърнета, използвани от старите българи да варят каши от овес, коприва, спанак и лапад.

Едно от предимствата на овесените ядки е, че можете да ги намерите във всеки един магазин, дори в аптеката или дрогерията. Ето пет причини, поради които да се ядат овесени ядки е отличен избор за вашето здраве.

1. Овесените ядки засищат повече от други храни

Това свойство на овесените ядки се дължи на изобилието на фибри. Благодарение на влакнините, овесените ядки ни дават усещане за ситост, каквото не може да ни осигури една прекомерно лека закуска между храненията. Резултатите от проучване, публикувано тази година в Nutrition Journal, показат, че хората, закусили с овесени ядки по-дълго време чувстват ситост, в сравнение с тези, които са хапнали същото количество зърнена закуска с мед.

2. Овесените ядки помагат за понижаване на лошия холестерол

Известно е, че богатите на фибри храни, нормализират нивата на холестерола, а овесените ядки не са изключение от това правило. Изобилието на влакнини в овесените ядки помага да се намали абсорбцията на лошия холестерол, който повишава риска от инфаркти и инсулти, съобщава LiveScience.

3. Овесените ядки намаляват риска от рак

Доказано е, че пълнозърнестите храни с високо съдържание на фибри, включително и овесените ядки, помагат да се намали рискът от рак на дебелото черво. Статия на British Medical Journal от 2011 г. съобщава, че рискът от колоректален карцином е с 20 на сто по-нисък за хората, които консумират допълнително 90 грама пълнозърнести храни всеки ден.

4. Овесените ядки са богати на вещества, които предпазват сърцето

Вкусните овесени ядки са богати на лигнани – растителни вещества, които ни защитават от сърдечно-съдови заболявания. Лигнаните могат да бъдат открити и в други храни, като лененото семе, броколите и кайсиите.

5. Овесените ядки са евтини

Овесените ядки са на съвсем достъпна цена и можете да купите огромен пакет само за няколко лева. Така се оказва, че овесените ядки карат не само нашия стомах да се чувства удовлетворен, но и нашия портфейл.
А един от бонусите е, че има безброй начини за приготвяне на овесените ядки.

Освен като овесена каша, те могат да се консумират в палачинки, приготвени с брашно от овесени трици, в комбинация с пържени яйца, запечени с бекон, или пък смесени със зеленчуци като авокадо и къдраво зеле. Ако пък сте по-смели в кухнята, опитайте да направите и някои сладкиши с овесени ядки – например торта от моркови и овесени ядки, препечен кокос с овесени ядки, овесени ядки, залети с течен шоколад.