Хигиената на устната кухина е много важна.

Лошата устна хигиена може да доведе до редица проблеми - болезнени, скъпи и неудобни проблеми. Трябва да се опитате да запазите зъбите и венците ви здрави, за да се избегне болезнено и скъпо лечение.

Ето 6-те най-важни стоматологични грижи и съвети:

1. Четка за зъби

Четката за зъби може да изглежда като най-лесния начин да имате добра устна хигиена, защото това е най-важното нещо, което може да направите, за да поддържате стабилността на зъбите и венците. Така се отървавате от плаката, която, ако бъде оставена в устата може да доведе до проблеми със зъбите.

Миенето на зъбите с четка трябва да бъде направено най-малко два пъти на ден. Още по-добре е, ако това се прави след всяко хранене.

То трябва да продължи цели две минути, като се обръща внимание на всеки зъб, но трябва да бъдете внимателни, като не създавате твърде много налягане.

2. Изберете правилната четка за зъби

Има много и различни видове четки за зъби, и това е от съществено значение при избирането на вашата. Хората с шини трябва да ползват четка за зъби, която  да може да ги почиства по-лесно.

Тези които имат проблеми със сръчността или артрит, могат да закупят електрическа четка за зъби, която се използва по-лесно и удобно.

За децата има четки за зъби със светлина, която се активира, когато са изминали 2 минути от четкането, за да им помогне да се научат по-пълноценно да почистват своите зъби.

Четките за зъби трябва да се подменят на всеки три месеца за най-добри резултати.

3. Избягвайте сладки храни и напитки

Храни и напитки с високо съдържание на захар и нишесте, създават киселини в устата. Така че всеки, който иска да яде храна, която е оптимална за здравите зъби трябва да се ограничава от сладки и нишестени продукти.

Твърди бонбони, близалки и дъвки трябва да се избягват, тъй като те се задържат в устата и обливат зъбите със захар. Продължителността на времето, в която зъбите са изложени на захари е важна, защото непрекъснатото излагане е по-лошо.

Смученето на бонбони и пиенето на сладки напитки през целия ден е вредно. Плодове и плодови соко, въпреки че са естествени и здрави, са с високо съдържание на захар и трябва да се внимава.

4. Редовни стоматологични почиствания и прегледи

Редовните профилактични прегледи и почистване са важни, за да запазите зъбите и венците ви здрави. В първоначалната си фаза кариесът се развива без да причинява никаква болка, но стоматолог може да открие проблема по-рано, преди да се появят болезнени симптоми.

Денталните проблеми могат да се влошат ако са оставени без да им е обърнато внимание.

5. Започнете да мислите за устната хигиена от по-рано

Родителите трябва да започнат да мислят за устната хигиена на децата им от много малка възраст. А бебето не трябва да се слага в леглото с бутилка, която съдържа мляко, формула, сок или някакви сладки течности. Венците на бебето могат да се почистват, дори преди зъбите да са излезли, като ги забършете с влажна кърпа.

6. Пийте много вода

Питейната вода има няколко предимства. Това е напитка, която не разполага с никаква захар, за да навреди на зъбите. Тя също помага за изплакване на далечни частици в устата, намаляване на бактериите, които могат да доведат до плака и гниене.

Хубав навик е да изплаквате устата ви с вода след хранене.