Упражненията са чудесно средство за борбата с килограмите, за повишаване на издръжливостта, за превенция от сърдечни проблеми, а според последните проучвания помагат и при проявени симптоми на депресия. Учените доказват, че физическите упражнения подобряват психическото здраве и помагат за освобождаване на ендорфини, т.е. хормони, които повишават настроението. Според проучванията упражненията облекчават стреса и подобряват съня. Когато почувствате умора, изпитвате нужда от прилив на енергия или проявявате склонност към депресия е време да се раздвижите.

Скачане на батут

Кой не обича да скача на батут? Независимо от възрастта, този класически източник на забавление ще помогне за една пълноценна и приятна тренировка. Освен това не е необходимо да спазвате определени условия достатъчно е да правите подскоци, при които да огъвате коленете си. По този начин ще улесните притока на кислород към мозъка и ще стимулирате освобождаването на повече необходими за настроението ендорфини.

Разхождайте се по-често

В разгара на летния сезон, това е едно от най-приятните упражнения, за което не се нуждаете от нищо освен компанията на приятел или плеър с любимата ви музика. Разходките са полезни при облекчаване на стрес и са чудесно средство да се разсеете, особено ако ги практикувате сред природата. Всяка форма на аеробни упражнения е препоръчителна за подобряване на психичното здраве. Ако искате да повдигнете духа си, организирайте разходка сред природата с приятели или просто се разходете из вашия картал.

Джогинг

В случай че сте активни в спортуването и бавното ходене Ви връща крачка назад може да подобрите тренировките си, като включите към тях джогинг. Всички аеробни упражнения са страхотни, но джогингът се препоръчва за хора от всички възрасти, понеже сами може да определяте темпото на движение, а и позволява освобождаване на ендорфини точно толкова, колкото и при ходенето. Освен, че ще повиши настроението и издръжливостта Ви, ще предотврати появата на сърдечни проблеми.

Изпробвайте някои техники от източните йога учения

Ако се борите със симптомите на депресия изпробвайте няколко техники за йога упражнения. Важна част от източното учение е медитацията, която позволява да се концентрирате върху тялото и ума. Хората, които взимат присърце тези занимания споделят, че йогата им помага да се освободят от ежедневния стрес, освен това повишава настроението им.

Плуване

Когато става дума за медитация и техники, които помагат да се освободи напрежението не може да не споменем и плуването. Освен че натоварва всички видове мускули, този спорт оказва чудесно влияние върху мозъка, като помага да се предотвратят симптомите на депресията.

Тереза Борчард казва: „Плуването е чудесна алтернатива за хората, които страдат от депресия. Комбинацията от движения и правилно дишане помагат за подобряване не функциите в тялото и повишават настроението. Освен това контролът върху непрекъснато повтарящите се движения помага за предотвратяване на симптоми на безпокойство.

Изграждане на мускулна маса

Всички видове упражнения независимо дали са част от източни техники, или тренировки с вдигане на тежести изискват концентрация, за да се изпълнят правилно. Когато целта е да изградите мускулна маса трябва да се съсредоточите върху движенията на тялото, а постепенният напредък, който постигате ще допринесе за повишаване на самочувствието и настроението ви, като предотврати симптомите на депресия.