Водата от алое става все по-популярна напитка сред хората, които се опитват да подобрят здравето си. Привържениците на здравословните храни и течности избягват вредните безалкохолни напитки, които са претоварени с огромно количество захар. Но наистина ли водата от алое е толкова полезна, колкото казват? Може ли да помогне на кожата и да подсили устойчивостта на имунната система? Отговорите на тези въпроси ще узнаете, след като се запознаете със седем неизвестни факта за водата от алое.

Водата от алое се е използвала в медицината и козметиката преди хиляди години

Полезните свойства на водата от алое са познати и използвани преди хиляди години в Древен Египет. Египетските царици са добавяли сока на растението към лечебни отвари, чрез които са подхранвали кожата си, като са запазвали младостта и сияйния и вид по-дълго време. Рисунки от този период потвърждават важното приложение на растението, което се е оказало изключително ефективно при лечение на изгаряния и рани.

Чудотворното растение е описано и от древногръцкия ботаник и лекар Педаний Диоскорид, около 40-90 г. от н.е. Той изброява лечебните свойства на алоето в енциклопедия в 5 тома, която описва средства за лечение с помощта на билки.

Водата от алое подобрява състоянието на кожата и помага за загуба на теглото

Днес алоето намира широко приложение в козметичната индустрия. Учените доказват ползите на растението върху здравето. Освен, че се използва като съставка в много козметични продукти в областта на дерматологията, водата от алое се използва и за отслабване. Растението ще ви помогне да понижите здравословно теглото си, като същевременно ще подобри нормалното функциониране на метаболизма и ще понижи нивата на липидите, като помага да се изгорят повече мазнини.

Съществува ли разликата между водата от алое и сока от алое?

Сокът от алое е органично филтриран продукт от листата на растението, който съдържа около 99% натурален сок, докато водата от алое съдържа около 20% от сока.

Предполага се, че водата от алое подобрява здравето на кожата

Учените доказват, че растението съдържа необходимите за тялото витамини А, В и С. Алоето успокоява състоянието на кожата като я хидратира и подхранва.

Според изследователите алоето има способността да обърне признаците на стареене

Според Мери Лупо, която е известен дерматолог и консултант в медицинското училище на Луизиана, хранителните вещества, които растението съдържа помагат за възстановяване на клетките и предпазват от стареене.

Растението ни защитава от свободните радикали

Алоето съдържа антиоксиданти, които подсилват защитата на имунната система и ни предпазват от свободните радикали. Медицинските изследвания показват, че комбинацията от витамин Е и С, както и бета-каротен селен прекъсват химичните реакции, чрез които се създават свободните радикали в тялото. Свободните радикали могат да засегнат дори клетъчната ДНК, освен това допринасят за процеса на стареене, като нарушават функциите на клетките, причиняват мутации или ги убиват.

Водата от алое като предпазна мярка

Водата от алое има различни свойства, които помагат да се възстановят настъпилите промени в тялото. Тя защитава имунната система и помага за възстановяване на имунния отговор. Освен това стимулира производството и растежа на клетките, понижава нивото на холестерола и предпазва от утайки в кръвта. Алоето помага да се повиши наситеността на кръвта с кислород.