Простатата е жлеза под пикочния мехур на мъжа, която произвежда семенната течност. Ракът на простатата настъпва, когато клетките в тази жлеза започнат да се делят неконтролируемо и в крайна сметка се разпространяват към околните тъкани, лимфните възли, скелетните кости и други области на тялото.

1. Фактори

Заболяването се развива предимно при мъже над 50-годишна възраст. Възрастта е най-ключовият фактор – рискът се увеличава с напредването на годините.

Смята се, че при мъже на 90 години рискът от тумор на простатната жлеза е около 90 на сто. Освен възрастта, фамилната обремененост и високото съдържание на мазнини в храната се смятат за увеличаващи риска фактори.

Опасността от този вид рак нараства и под влияние на тютюнопушенето, радиацията и производствените лъчения. Известно е, че за хората от азиатската раса рискът е с около два-два и половина пъти по-малък да се разболеят от този вид тумор.

2. Какво причинява рак на простатата

Какво причинява рак на простатата? Както при останалите видове злокачествени тумори, така и при този вид заболяване не са съвсем ясни причините, които карат нормалните клетки да се превръщат в ракови. Тъй като тези клетки са с жлезист произход, ракът на простата се нарича аденокарцином.

Една от теориите, на които се отдава най-голямо значение е хормоналната. При нея се смята, че карцином на простата се развива, благодарение на мъжките половите хормони. Теорията се потвърждава и от факта, че успешното лечение на рак на простата става с хормонални лекарства.

Отношение към заболяването имат и хроничните инфекции на простатната жлеза, както и вирусите Herpes Virus Type 2 и CMV.

3. Какви са симптомите при тумор на простатата

Ракът на простатата в началото протича без никакви симптоми. Туморните клетки се развиват в периферията на аденожлезата, затова признаци в долните пикочни пътища се появяват чак когато туморът нарасне много.

Симптомите на напреднал рак на простатата включват затруднено уриниране, поради запушване на канала, през който преминава урината, болка в гърба, заради разпространението на раковите клетки в костите, слабост или подуване на долните крайници, тъй като раковите клетки засягат и лимфните канали.

4. Колко често се среща заболяването

Ракът на простатата е едно от най-често срещаните злокачествени заболявания при мъжете. Според статистиката на Раковия регистър в Сингапур, от 2009 до 2013 г. 3456 мъже са били диагностицирани с рак на простатата.

Това го поставя на трето място сред най-често срещаните ракови заболявания при мъжете в Сингапур и на пето като водеща причина за смъртните случаи от рак.

5. Как да се открие рано ракът на простатата

За ранната диагностика е важно мъжете в рисковата група да провеждат ежегодни профилактични прегледи при уролог. Ако ракът на простатата се открие рано, прогнозата е значително по-добра.

Прогнозата за заболяването се определя от това доколко туморните клетки приличат на нормалните. Колкото са по-различни, толкова карциномът протича по-агресивно, а прогнозата за лечение е лоша. Един от ключовите начини за наблюдение на симптомите на рака е със специфичен антиген (PSA) за изследване на простатата.

Въпреки това, този тест е подложен на дискусии през последните години, тъй като се допуска, че може да доведе до погрешна диагноза и лечение. Високото ниво ниво на PSA предполага наличието на рак на простатата, но тестът не отчита дали високите показатели не са предизвикани и от други причини.

6. Какво е лечението

Лечението на рак на простатата включва операция за отстраняване на простатата и прилежащите семенни мехурчета. Алтернатива на простатектомията е лъчевата терапия.