Ако включите в ежедневното си меню този оранжев плод, той със своя слънчев цвят и приятен вкус ще ви зарежда с енергия, ще ви избавя от лошото настроение и ще ви поддържа в отлично здраве.
Източник на удоволствие
Райската ябълка, позната и с наименованието персимон, е естествен антидепресант и е в състояние да облекчи нервното напрежение.
С консумацията на този плод човек много по-лесно може да преодолее сезонната депресия и би бил много по-продуктивен и вдъхновен за работа, въпреки сивото и мрачно време в края на ноември.
На персийски език този екзотичен плод означава „финикова слива“. Тъй като по вкус райската ябълка много наподобява фурмата.
Този плод е много богат на магнезий и йод, поради което се отразява благоприятно на нервната система и на функцията на щитовидната жлеза – източниците на нашето усещане за благосъстояние.
Трябва да се отбележи, че райската ябълка е противопоказна при хора с хроничен гастрит и пептична язва. Не трябва да прекаляват с този плод и диабетиците, както и тези, които са предразположени към затлъстяване.
В зрелият плод на райската ябълка се съдържат до 20-25% полезни въглехидрати – глюкоза и фруктоза. Те най-лесно се усвояват от организма и са основният източник на енергия за човешкия организъм.
Освен това, въглехидратите в състава на този плод, стимулират освобождаването на хормоните на удоволствието в мозъка – ендорфини.
Учените са убедени – ендорфините не само могат да повдигнат настроението на човека, но и спомагат за укрепването на имунната система, като така ни предпазват от простуда и грип, към които сме най-разположени именно в настоящия есенно-зимен период.
Оказва се, че когато сме в добро настроение, в тялото ни се повишават нивата на имунните клетки, които унищожават болестотворните вируси и бактерии.
За очите и кожата
Оранжевият цвят на зрелите плодове се дължи на високото съдържание на пигментът каротин, провитамин А.
По количество на бета каротин райската ябълка може да се конкурира с основните източници на това жизненоважно за човека съединение – домати, тикви и чушки.
В червата и черния дроб бета каротинът се превръща в активната форма на витамин А – ретинол, който спомага за подобряването на нощно виждане и за цветното зрение.
Положително въздейства и на състоянието на роговицата на окото, предотвратява авитаминоза. Също така спомага за бързото възвръщане на силите при умствено или физическо натоварване и осигурява здрав и младежки вид на кожата.
Учените твърдят, че хората, които не консумират храни, съдържащи бета каротин, не само са по-предразположени към развитие на конюктивит и кокоша слепота, но и към глаукома.
За профилактика на тези заболявания в сезона на райските ябълки, който започва в началото на ноември , яжте по 1-2 дневно. Така ще набавяте необходимата на организма ви за деня доза ретинол – това засилващо остротата на зрението ви вещество.
Нещо повече, каротинът притежава свойствата и на антиоксидант и според последните изследвания, може да възпрепятства развитието на сърдечно-съдови заболявания.
Това жизненоважно съединение повишава защитните сили на организма, регулира кръвотворния процес и обмяната на веществата. Също така оказва и благоприятно въздействие върху сърдечния мускул и кръвоносните съдове.
Плод за цялата зима
Зрялата и твърда ябълка може дори да бъде изсушена, като при изсушаване тръпчивият вкус на тези плодове изчезва. Сушенето е най-добре да се осъществи като предварително бъде отстранена кожата на плодовете, да бъде нарязан на филийки и фурната трябва да е предварително загрята.