В публикация на списанието на Американската медицинска асоциация на педиатрите от в броя от понеделник се поддържа тезата, че за избухването на последната епидемия от дребна шарка, свързвано с Дисниленд трябва да бъде потърсена отговорност от активистите против провеждането на ваксинопрофилактиката и движението, подкрепящо такива крайни възгледи да не се ваксинират децата.

„Зад избухването на продължаващата и към настоящия момент епидемия от морбили, свързана с Дисниленд в Анахайм Калифорния се крие набиращото все по-голяма популярност сред родителите движение против поставянето на ваксини “ – посочват учените.

Изследователите отбелязват, че са използвали публично достъпни данни статистически данни, за да достигнат до своите заключения.

„Рязкото повишаване на броя на случаите в САЩ показва, че значителна част от населението, изложено на вируса, предизвикващ морбили, е възможно да бъде предразположено към развитие на инфекция, поради липса или пълно отсъствие на ваксинация“ – продължават те.

Според учените, процентът на ваксинираните граждани с комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола в регионите, в които се разпространила инфекцията бил не по-малък от 50%, но не по-висок от 86%.

„Като се има предвид силната контагитозна природа на вируса, предизвикващ морбили, ваксинация на между 96 и 99% от популацията е абсолютно необходима за запазването на колективния имунитет и за превенция на бъдеще епидемични взривове. “

Учените от Американската педиатрична асоциация твърдят, че по-ниското съотношение на ваксинираните спрямо общото население, излага много голяма част от хората на риск, както и тези, които влизат в контакт със заразените лица.

Според д-р Ерик Хендлър от здравния център на Ориндж Каунти, 35 случая на дребна шарка били потвърдени в района и извън него като от 14 деца само 1 било ваксинирано, а останалите 13 – не.

За 22 случаи се смята, че е инфектирането е станало от други хора в района, а за 13 има подозрения, че са посетили Дисниленд през декември, където са се заразили. На едното от разболелите се деца била поставена първата доза от комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, а другите били твърде малки, за да им бъде поставена ваксина.

За сравнение в България имунизацията срещу морбили, паротит и рубеола се провежда с ваксина PRIORIX за първи път на 13-месечна възраст и след това на 12-годишна възраст.

„Повечето от възрастните и почти всички от децата, които са се заразили с дребна шарка в Ориндж Каунти не са ваксинирани, включително и 2 деца, които са били много малки за поставянето на тази ваксина“ – отбелязва Хендлър.

У нас има създадена специализирана информационна система от Националния център по заразни и паразитни болести , чиято цел е събирането и анализа на данни за заболеваемостта от морбили, паротит и рубеола на територията на страната. И според наличните данни в нея от началото на 2015 година няма регистрирани случаи на морбили в България.

Но избухналата епидемия от дребна шарка в Германия на излага на непосредствен риск и България, особено децата, които не са ваксинирани, а това са най-малките, които не са навършили 13 месеца, когато се поставя първата доза според българския имунизационен календар.

Съгласно информация, достъпна на уеб страницата на Световната здравна организация през 2012 г. общо по света от дребна шарка са починали 122 хиляди души. Но експертите изчисляват, че ако не беше провеждана ваксинопрофилактика жертвите на инфекциозното заболяване биха били 13.8 милиона.