Храненето по време на бременност е деликатна работа и трябва да бъде съобразено с нуждите на майката и плода.

Може някои храни да ви се струват много полезни, особено ако са плодове и зеленчуци, но имайте предвид, че докато сте бременна, трябва да ги избягвате. Ето седемте храни, с които трябва да внимавате.

Ананас

Ананасът е много полезен за организма, поради наличието на витамин С, А, калий, манган, магнезий и други. Причината, да не се препоръчва при бременност е наличието на бромелаин ензими, които могат да омекотят матката и таза, като предизвикат силни контракции или спонтанен аборт. Ананасът може да причини диария или алергия.

Миди

Мидите са богати на вещества, необходими за формирането на костната система и зъбите на плода. Съдържат огромно количество фосфор, а съдържанието на витамин А помага за развитие на зрението на плода.

Богати на омега-3 мазнини, мидите помагат за формирането и развитието на мозъка на бебето. От друга страна, те са източник на желязо и калций, понижаващи риска от анемия и заболяване на плода от рахит.

Въпреки многобройните ползи от мидите, трябва да се внимава, понеже може, да са заразени с бактериите Vibrio Vulnificus, които са причина за поява на алергии по време на бременност.

Лонган

Лонганът е популярен ароматен, сладък плод. Но след третия месец от бременността, трябва да се ограничи консумацията му, понеже води до запек. По време на бременност, лонганът, няма способността да осигурява хранителни елементи и по този начин се засилва чувството за преминаващи по тялото горещи вълни, възможна е поява на кървене, болки в корема, увреждане на плода или спонтанен аборт.

Гъби

Гъбите са разнообразна храна, изключително богата на хранителни вещества, благоприятни за бременните жени. Те съдържат голямо количество цинк и витамин В, необходими за растежа и развитието на плода.

Рибофлавинът в състава им помага на производството на енергия за дейността на червените кръвни клетки, при плода и бременните. Селенът и антиоксидантите подсилват имунната система и предпазват от болести.

Въпреки полезните свойства на гъбите, по време на бременност за ядене са разрешени много малко видове от тях, като иглени гъби и пачи крак. Не купувайте гъби от съмнителни места, не яжте неизвестни или диви гъби. Двойниците им са силно отровни, могат да доведат до стомашно разстройство, емоционално смущение, халюцинации и дори смърт.

Яйца

Яйцата помагат за подобряване на мозъчната дейност. Те съдържат много полезни вещества, затова се включват в менюто на бъдещите майки. Бременните жени обаче не трябва да ядат сурови яйца или да ги комбинират с топли напитки, соево мляко или овесена каша. Задължително трябва да преминат термична обработка, за да се предотврати опасността от бактерии, особено Salmonella.

Картофи

Ако бременни жени ядат картофи всеки ден, тялото им ще абсорбира голямо количество алкалоид, който може да доведе до аномалии при бебетата.

Краставица

Краставицата е полезна за здравето на бременните жени. Естественото количество вода в състава й ще предотврати риска от дехидратация по време на бременност. Освен това, краставица съдържа калий, който е важен за електролитния процес и помага да се поддържа нормално кръвно налягане.

По време на бременност, жените, които ядат много краставици, често имат газове, нарушено храносмилане и оригване. В някои случаи може да предизвика алергия и симптоми, като сърбеж и подуване на устата.

Препоръчва се да внимавате и с храни, като тофу, риба, различните видове сирена и киви.