В САЩ, са създадени специални ваксини срещу рак, разработени според индивидуалните генетични грешки в тумора на пациента.

Проведени са тестове с персонални ваксини върху трима участници. Според резултатите, публикувани в списание „Science”, имунната система може да пребори рака на кожата. Тези резултати са значителна стъпка към употребата на персонални ваксини срещу рак.

Благотворителната организация „Cancer Research UK“ определя тестовете като „вълнуващ, но много ранен стадий на процеса“.

Известен факт, е че ултравиолетовите лъчи могат да трансформират здравите кожни клетки в смъртоносни меланоми, като увреждат ДНК-то. Туморите са генетични грешки, възникват стотици случайни мутации, различни при всеки пациент.

Мутациите могат да променят протеините по повърхността на клетките, които действат като идентифициращи знамена. Екип от учени в Сейнт Луис и Оклахома Сити анализират генетичните мутации, за да предскажат новите образувания, които ще бъдат произведени от раковите клетки.

Новите находки, известни още като неоантигени, се анализират чрез компютърен алгоритъм, за да се създаде възможно най-добрата ваксина.

Ваксините са тествани през 2013 г. върху трима пациенти с напреднал туморен стадий. Преди това участниците са преминали лечение с друга терапия – „Ипилимумаб“.

Първият пациент е в ремисия и е излекуван от рак, вторият все още е имал стабилни тумори, а туморът на третия пациент се е свил в месеците след ваксинацията, преди да се върне към първоначалния си размер.

Целта на екипа е да тества безопасността на ваксината и да провери дали тя ще предизвика имунен отговор. Според тях изследването е преминало успешно и по двата показателя.

Един от изследователите, д-р Джералд Линет, казва: „Нашият отбор е много окуражен от качеството на имунната реакция, насочена срещу неоантигенните меланоми при пациентите.

Нашите резултати са предварителни, но ние смятаме, че ваксините имат терапевтичен потенциал.“
Неговият колега, д-р Беатрис Карено, добавя: „Тези открития представляват „значителна стъпка“ към по-персонализирана имунотерапия.“

За създаването на персонална ваксина съществуват редица препятствия, трябва да се преминат клинични тестове, които да докажат, че имунният тласък има значение за контролиране на тумора.

За да се разработи ваксина, предназначена за определен човек, са необходими около три месеца. Оказва се, че ваксината може да бъде полезна и при други силно мутирали ракови заболявания в области като белите дробове.

Според учените, ваксините могат да помогнат при рак на гърдата, яйчниците и при BRCA мутации.
Д-р Алън Уорслий от организацията „Cancer Research UK“ заявява: „Това вълнуващо проучване, макар и в много ранен стадий, показва, че е възможно да се създадат ваксини, които са пригодени към специфичните генетични грешки при рак на пациента.“

„В момента не е ясно колко ефективна ще бъде тази имунотерапия за унищожаване на ракови клетки в организма, но това обещаващо проучване поставя на сцената възможността за създаване на ваксини, които са предназначени индивидуално за всеки пациент."

Професор Каролин Спрингер, чиято работа е съсредоточена в областта за създаване на нови лекарства срещу меланом в „Institute for Cancer Research”, заявява пред BBC News: „Мисля, че е много интересно. Това са много положителни резултати и е добре, че са безопасни, но все още е твърде рано да се правят заключения.“ Според нея не може да се определи дали имунният отговор е предизвикан от ваксината или е последица от „Ипилимумаб“.