Тиквичките имат приятен аромат, а също така добавят прекрасен вкус към много ястията, в които се прибавят. Освен това обаче те носят и много здравословни ползи. Те са ниско калорични и съдържат жизненоважни хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви, за да функционира добре. Друг тяхно предимство е, че не са сезонни и можете да ги използвате през цялата година. Ако искате да подобрите диетата и здравето си, то тогава включете тиквичките в менюто си. А ние ви предлагаме да разберете защо трябва да ги хапвате по-често.

Намаляват риска от рак

Тиквичките имат високо съдържание на фибри, които могат да спомогнат за предпазване от формиране на карциногенни образувания на дебелото черво и за здравословен дефекален ритъм. Те също са богат източник на фолиева киселина, витамини А и С и на силни антиоксидантни агенти, които унищожават карциномите, водещи до различни видове злокачествени образувания.

Тиквичките могат да помогнат при лечението на астма

Разбира се това не означава, че не трябва да ходите на лекар. Напротив, това е задължително независимо дали имате по лек или сериозен здравословен проблем. Ако имате астма, вашият лекар вероятно ще ви препоръча да хапвате редовно тичквички. Те помагат при лечението на астмата, тъй като съдържат витамин С – той е мощен антиоксидант и има противовъзпалителни свойства.

Предпазват от инфаркт и сърдечен арест

Чаша с тиквички съдържа приблизително 10% от дневния прием на магнезий, който помага да се намали риска от инфаркт. Също така те съдържат витамин и фолиева киселина, контролиращи хомоцистеина, който може да причини тромбоза и сърдечни заболявания. Има много здравословни за сърцето храни и тиквичките са от тях.

Тиквичките са богати на хранителни вещества

Тиквичките съдържат полезни количества лутеин, който е полезен за очите и общото здравословно състояние. Освен това те са и с високо съдържание на вода (около 95%), което означава, че ако ядете сурови или печени тиквички през горещия летен сезон, ще ви помогне да се справите с дехидратацията. Тиквичките са богати на витамин В6, манган и рибофлавин, които са жизнено важни, за да може човешкото тяло да функционира правилно.

Понижават кръвното налягане

Наред с магнезия, калият, който се съдържа в тиквичките, може да помогне да се понижи кръвното налягане. Ако страдате от хипертония или високо кръвно налягане, опитайте да ги ядете редовно. И както споменахме по-горе, не трябва да пропускате прегледите при лекаря. Проведени проучвания показват, че тиквичките могат също да предотвратят атеросклерозата, която обикновено е причинена от високо кръвно налягане.

Тиквичките съдържат бета каротин

Тиквичките са чудесен източник на бета каротин. Този витамин се съдържа в кората им, затова не ги белете преди да ги сготвите, за да сте сигурни, че ще се възползвате от всичките им хранителни вещества.

Те са нискокалорични

Знаете ли, че тиквичките са много нискокалорични? Редовното им приемане ви носи около 30 калории. Това прави тиквичките перфектния зеленчук, който ще задоволи глада ви без да увеличава калориите и да провали диетата, която сте започнали. И въпреки тяхната ниска калоричност, те остават изключително добър източник на важни витамини и минерали.

Сега, когато вече знаете някои от здравословните ползи на тиквичките, можете да вземете няколко и да направите наистина вкусна салата, която ще помогне на тялото ви да функционира добре. И тъй като те са нискокалорични, можете да ги консумирате, без да броите калориите.