„Последните изследвания върху генетиката на рака показват, че някои хора са обречени на заболяването, но това съвсем не е вярно. Информацията за предпазване от болести може да предотврати половината от всички смъртни случаи на рак“, според Американското онкологично дружество.

„Необходимо е да направите няколко промени в ежедневието си, които са базирани на последните изследвания и могат да подобрят шансовете за отблъскване на раковите заболявания“ казва д-р Ан Мактиърнън, изследовател на превенцията на рака в „Cancer Fred Hutchinson Research Center“ в Сиатъл.

Спрете пушенето

„Пушенето причинява множество ракови заболявания, включително рак на белия дроб, хранопровода, устата, гърлото, стомаха и панкреаса“, обявяват от Националния институт за рака. „Освен това е водеща причина за преждевременна, предотвратима смърт в САЩ. Ако сте опитвали да се откажат преди, положете повече усилия“, казва Мактиърнън.

Правете си изследвания

Скрининговите изследвания могат да открият рак на дебелото черво, гърдата, простатата, шийката на матката и кожата. Дори да нямате симптоми, тестовете могат да открият болестта в ранен стадий, което значително увеличава шансовете за лечение. Скрининговите тестове включват физически изпити, кръвни проби, изображения, рентгенови лъчи и генетични изследвания.

Ограничете консумацията на алкохол

Това означава не повече от две питиета на ден за мъжете и една напитка на ден за жените. „Ракът на устата е шест пъти по-често срещан при хората, които консумират алкохол, отколкото тези, които не пият“, съобщават от Американското онкологично дружество.

Предпазете кожата си от изгаряне

„Ултравиолетовите слънчеви лъчи увреждат кожата и могат да предизвика генетични мутации, които са причина за рак на кожата“, съобщават от Фондацията за рак на кожата. Използвайте слънцезащитен, когато излизате (за предпочитане с фактор SPF 30, който предпазва от UVA и UVB лъчи). През горещите дни носете широка шапка и слънчеви очила.

Увеличете физическата си активност

„Изследванията показват, че активните хора са изложени на по-малка вероятност от развитие на рак на дебелото черво и гърдата, отколкото хората, които не се упражняват“, съобщават от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Не е нужно да прекалявате с активността, за да се извлекат ползите от упражнения. Дейностите като бързо ходене, колоездене, танци или всяко упражнение, което повишава сърдечната честота е от полза.

Поддържайте нормални килограми

Придържайте се към индекса на телесна маса (BMI) или по-малко от 25%. Увеличението на BMI е свързано с ендометриума, жлъчния мехур, хранопровода, бъбреците, щитовидната жлеза и рака на дебелото черво, според проучване, публикувано през 2008 г. в списание „Lancet“.

Избягвайте хормонално-заместителната терапия за лечението на симптомите на менопаузата

„Редица изследвания свързват употребата на хормони с повишен риск от рак на матката“, съобщават от Американската асоциация за рак. Ако трябва да се приемат хормони, ограничете употребата им за не повече от пет години.

Прием на лекарства, които намаляват риска от рак

„Има няколко лекарства, които са тествани и ефективни за предотвратяване на ракови заболявания. Например, лекарствата, наречени селективни модулатори на естрогенните рецептори намаляват риска от рак на гърдата“, съобщават изследователите от клиниката в Мейо.

Избягвайте експозициите към канцерогенни вещества

„Радиационните експозиции и някои химикали могат да причинят рак. Например, йонизираща радиация, причинена от гама, високо енергийни UV или рентгенови лъчи е свързана с рак на белия дроб, кожата, щитовидната жлеза, гърдите и стомаха“ според Американската асоциация за рак.