Дори да не ви се вярва, устните са много деликатна част от човешкото тяло. Те се влияят от фактори като вятър, слънце и мръсен въздух, затова се нуждаят от постоянна грижа. Съществуват напълно естествени начини за подхранване и поддържане на доброто им състояние, а съставките може да откриете във всяка кухня. Прочетете как да си приготвите домашен скраб, който ще ви помогне да премахнете мъртвите клетки и да забравите за напуканите устни.

Скраб за чувствителни устни

Ако устните ви лесно се напукват, нанесете върху тях смес от захар и сода за хляб. За да направите този скраб се нуждаете от една супена лъжица захар, една чаена лъжичка сода за хляб и половин лъжичка студено пресован зехтин. Този мехлем не само ще успокои устните, но и ще ги подхрани.

Скраб за устни от кокосово масло

Може да използвате този скраб при сухи устни. Предимството на домашно приготвения скраб е в натуралния му състав, за разлика от продуктите, които купуваме и не можем да прочетем и произнесем имената на основните им съставки. Смесете 1 чаена лъжичка кокосово масло и 1 чаена лъжичка морска сол. Нанесете върху устните, внимателно почистете и изплакнете.

Скраб от морска сол и мед

Морската сол и медът се използват в почти всеки скраб за устни, защото помагат да се хидратират и да предотвратят щети. Морската сол и медът нежно ексфолират сухата кожа. Внимавайте, не трябва да търкате прекалено силно и да го използвате твърде често, достатъчно е да се употребява веднъж седмично.

Скраб от кафява захар

За този скраб се нуждаете от кафява захар, кокосово масло и мед. Кафявата захар е естествен ексфолиант, кокосовото масло овлажнява, а медът облекчава болезнените усещания в устните. Смесете тези три съставки и нанесете като леко втривате около една минута. Изплакнете с топла кърпа и нанесете любимия си балсам за устни.

Скраб от мед

За да си създадете собствен скраб за устни от мед не се нуждаете от много време. Всичко, което ви трябва е малка купичка или чиния, в която се смесва чаена лъжичка и половина мед, две супени лъжици захар и около половин чаена лъжичка студено пресован зехтин. Смесете съставките и почистете с помощта на кърпа, за да разкриете вашата прекрасна усмивка.

Скраб с ментов вкус

Може да изпробвате този скраб, преди да отидете на среща. Ментовият вкус и липсата на напукани устни ще се отрази на самочувствието ви и приятно ще изненадате вашата половинка. За да направите устните си меки и чувствени се нуждаете от 1 супена лъжица мед, 1/4 чаша захар, 1 супена лъжица зехтин или кокосово масло и 1 капка масло от мента. Приложете сместа върху устните и разтрийте внимателно, накрая изплакнете с топла вода. Ако устните ви са много сухи, допрете върху тях топла кърпа, преди да нанесете скраба.

Скраб от етерични масла

Етеричните масла са нежен ексфолиант за устни.  Те намират широко приложение в козметичната индустрия, поради благоприятния си ефект. Добавете няколко капки от любимото ви етерично масло към смес от захар и мед. Ако устните ви са възпалени, може да добавите към скраба малко бадемово, кокосово масло или зехтин.