Темата, че жените губят тегло по-бавно, отколкото мъжете е актуална от много дълго време. Много от нас вярват, че мъжете имат определено физиологично предимство, когато става въпрос за загуба на килограми.

Всички сме чували разказите на мъже, които изгарят огромни количества мазнини без усилие във фитнеса, докато жените плувнали в пот и сълзи, губят само килограм от теглото си. Верни ли са тези предположения и защо мъжете изразходват повече калории за по-кратък период от време? Изпитват ли жените по-голяма трудност при изгарянето на мазнините в тялото?

В действителност мъжете наистина отслабват по-бързо от жените, поне първоначално. Мъжкото тяло съдържа повече чиста мускулна тъкан. Мускулите изгарят повече калории от мазнините дори когато сме в покой. Това е причината мъжете да губят повече тегло, когато изгарят същото количество калории, но този ефект е временен.

Дейвид Грото е добре известен диетолог и автор на „Най-добрите неща, които можете да ядете“. Според него в дългосрочен план, мъжете и жените отслабват по един и същ начин. „Това не е състезание, в което наблюдаваме кой ще отслабне най-бързо, важен е крайният резултат.“

Защо мъжете отслабват по-бързо?

Тестостеронът и липсата на допълнително естроген прави загубата на тегло по-лесна за мъжете. Учените са установили, че тялото на всяка средностатистическа жена съдържа между 6 и 11% повече телесни мазнини. Причината за това се дължи на факта, че женското тяло е адаптирано да се предразполага към бременност и отглеждане на дете.

Почти всяка жена, независимо дали консумира по-малко калории, поддържа средна телесна маса. Трябва да се отбележи обаче, че високото количество на мазнини не означава, че сте по-малко здрави. По-големите мастните депа, които са натрупани естествено, не добавят излишни килограми към теглото. С други думи, 10% повече мазнини няма да ви направи по- дебели.

Какво е важно да знаете?

Когато мъжете имат наднормено тегло, те започват да губят килограми, които са по-далече от областта на корема, а тази промяна е по-забележима при жените. Дори и да сте ангажирани с по-леки упражнения, по-лесно ще се освободите от мазнините натрупани в областта на корема от мъжете. Дамите имат повече мастните депа, които са по-широко разпространени в тялото, което отчасти се получава след загубата на тегло и ги прави промените да изглеждат по-незабележими.

Докато жените със сигурност може да се загубят по-бързо мазнините по корема, те имат и по-малко за губене. При мъжете, тенденцията да се натрупват и да губят килограми около средната част на тялото може да бъде предимство, но също и да води до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки че изглежда, че мъжете имат надмощие, когато става въпрос за загуба на килограми, при тях наднормено тегло обикновено крие по-голям риск от заболяване, отколкото при жените. Жените са склонни да качват повече килограми в областта на ханша, бедрата и задните части, но това се оказва по-малко вредно от натрупването на мазнини по корема, както често се получава при силния пол.

В крайна сметка, загубата на килограми зависи от усилията, които полагаме да се храним здравословно и да се упражняваме редовно. Понякога при някои хора е необходимо повече време, за да станат видими резултатите, достатъчно е да сте упорити и информирани, по този начин нищо не може да ви спре за да постигнете целите си.