Както всички знаем, запекът е нарушаване честотата на изпразването на червата, което често възниква при несъблюдаване на правилата за здравословно хранене. Прекаляването с така наречените бързо приготвени храни и заседналият начин на живот са сред основните причини за поява на запек.

1. Движите се малко

Липсата на физическа активност се отразява неблагоприятно на чревната перисталтика, което способства за развитието на запек.

Лекарите често в своята практика се сблъскват с пациенти, водещи заседнал начин на живот и които се оплакват от хроничен запек. За нормализиране честотата на изпразване на червата, се препоръчва повече движение.

2. Приемате твърде малко растителни влакна

Фибрите или баластните вещества са компонент на растителната храна, който е необходим за нормалното функциониране на червата. Влакната поемат много вода, увеличавайки по този начин обема на фекалните маси, а също и абсорбират несмлените остатъци от храната и заедно с тях напускат тялото ни.

Ако употребявате твърде малко храни източници на фибри, то фекалните маси стават сухи и плътни, което затруднява тяхното придвижване по червата. Източници на растителни влакна са плодовете, зеленчуците, бобовите, кашите и другите пълнозърности храни.

3. Пиете твърде малко вода

Когато тялото не получава достатъчно вода, изпражненията стават плътни и сухи, което неминуемо води до развитие на запек. Ежедневно човек с тегло 70-80 килограма е необходимо да изпива по 2-2.5 литра.

Същевременно трябва да се отчита и водата, съдържаща се в храната. Сигурен признак на обезводняване на организма е урината с тъмен цвят. Ако урината ви има бледожълт оттенък, то това означава, че приемате достатъчно количество течности.

4. Прекалявате със слабителните препарати

При запек някои хора често прибягват към слабителните средства като помощно средство. Днес по рафтовете на аптеките има огромен брой видове такива препарати. Но злоупотребата с такива медикаменти може да ви изиграе много лоша шега.

Дебелото черво с времето свиква със стимулацията на лекарствата и престава самостоятелно да изпълнява предвидените от природата му функции. Лекарите в никакъв случай не съветват да се приемат слабителни препарати при всеки удобен случай. Уверете се първо, че те действително са ви необходими.

5. Прекалявате с нездравословната храна

Ако обичате да си хапвате дюнери, тостери и други видове от т.нар. бързо приготвена храна, то трябва да сте подготвени за проблеми с храносмилането. Тези храни съдържат много мазнини, прости въглехидрати и малко влакна, които са необходими за нормалното храносмилане.

Мазнините се разграждат трудно, забавяйки придвижването на фекалните маси, което става причини и за развитие на запек.
Ако не можете да си представите живота без такава храна, най-добре да я употребявате не много често или си я приготвяйте сами, избирайки най-полезните съставки.

6. Запек сред любителите на сладкишите и захарните изделия

Сладкишите са висококалорична храна, която на практика е лишена от полезни вещества.

Тази храна напълно се усвоява от организма, без да оставя отпадни продукти, като човек се засища с нея и не се нуждае от прием на допълнителна храна. Така се намалява обемът на фекалните маси и те още по-трудно се придвижват по червата.

7. Странични ефекти от прием на лекарствата

В редица случаи запекът може да възникне на фона на прием на някои лекарствени препарати. В частност към тях се отнасят тези, понижаващи киселинността на стомашните сокове, антихистамините, антидепресантите, диуретиците.