На всички хора, включително и на вас, при раждането им се приписват дарби, таланти и потенциал. Умните ученици се отличават по другите хора по това, че те винаги се стремят да реализират своя потенциал.

С какво се различават най-умните ученици и на какво те могат да ни научат?

1. Никога не престават да учат

Хората често разделят своето време на учене и неучене. На образование, те посвещават конкретно време и определено количество внимание. Около този възглед е изградена и системата на нашето образование – първоначално ние учим, а след това работим. Умните ученици постъпват по друг начин.

Те използват всички поводи да научат нещо ново – за храната, която те ядат, за това как функционира света около тях, за различните роли в организацията, за историята и за хората, които заобикалят.

Светът е най-големият източник на знания и навици, които са достъпни по всяко време, във всеки един ден от седмицата. Умните ученици умеят да задават въпроси и да намират техните отговори.

2. Те са добри наблюдатели

Ако вие постоянно преминавате по един и същ маршрут, това съвсем не ви гарантира, че сте наясно с всички неща, които се срещат по пътя, който минавате. За узнаете повече неща, е необходимо да погледнете на света с любопитство.

Умните ученици се фокусират върху това, което се случва тук и сега. Те винаги са готови да наблюдават промените в света, който ги заобикаля. Те не обичат да разказват, а им харесва да задават въпроси.

3. Допускат грешки

Повечето от хората се боят от това да сгрешат. Понякога на повечето от нас ни се струва, че е по-добре нищо да не правим, отколкото да сбъркаме или да объркаме нещо. Умните ученици заменят „думата“ грешка с „урок“.

Няма по-добър начин да се научите на нещо от този просто да опитате. Ако единият способ не е сработил, пробвайте някакъв друг. Разбира се, преди да усвоите нещо, е нужно да научите много уроци.

4. Никога не се предават преждевременно

Хората, които се боят от неуспехите винаги се предават прекалено рано. Повечето от нас пробват да направят нещо няколко пъти и след това се предават. Защо изобщо да се опитваме, ако не сме в състояние бързо да усвоим това?

Върнете се назад във времето и направете опит да си припомните как сте се научили да карате колело колко пъти сте падали и сте се наранявали? Навярно стотици пъти! Сега вие правите това автоматично, но представете си какво би било, ако тогава бяхте се предали предварително?

Затова, за да се научите на нещо, е необходимо да разходвате време за това и да не се боите да падате – и умните ученици разбират това.

5. Общуват с умни хора

Светът е огромна социална мрежа. Някои взаимоотношения са по-добри от други и вашето време на тази планета е много ограничена. Умните ученици поддържат само качествените отношения.

Те комуникират с хора, които ги вдъхновяват и им задават правилни и смислени въпроси. Човек най-лесно се научава, когато в отпуснато състояние, тоест когато не са в строгата делова среда и затова до тях е необходимо да има истински приятели или учител.