Домът е мястото, където може да се скриете от света и да се отдадете на необходимото време за почивка.

В случай че не сте конфигурирали правилно разположението и подредбата му, това може да е причина за насърчаване на вредни навици, един от които е преяждането, а то, от своя страна, води до затлъстяване.

Но как да се предпазим от нездравословната среда и как да подредим дома си правилно?
Експертът по превантивна и поведенческа наука – Шери Пагото от „University of Massachusetts Medical School“, споделя няколко начина, които ще ни помогнат да постигнем хармония в дома си и да избегнем вредни навици, които ни карат да трупаме килограми.

Шкафовете преливат

„Ако вашите шкафове са толкова пълни, че трябва търсите ново място, където да оставите храната си и това място за съхранение е извън хладилника, в момента, в който я видите, може несъзнателно да предизвикате апетита си“, казва Пагото.

„Затова почиствайте редовно килера си, незабавно изхвърлете продуктите с изтекъл срок на годност и нездравословните храни.“

Не оставяйте плодовете в хладилника

Ако държите здравословната храна скрита, вероятността да се сетите за нея е много по-малка. Плодовете като ябълки или круши, които не се нуждаят от съхранение в хладилник, може да поставите на видимо място в дома си.

Купете си красива кошничка, поставете я на масата и я напълнете с любимите си плодове. По този начин винаги ще се подсещате да си похапвате нещо здравословно.

Не поддържайте прекалено висока температура в стаята

Експертите твърдят, че прекалено високите температури са помощници на затлъстяването. Клетките на кафявата мастна тъкан изгарят захарта и бялата мастна тъкан, за да се стоплим, когато ни е студено.

Тестове с мишки показват, че образуването на кафява мастна тъкан стимулира метаболизма и подобрява чувствителността към глюкоза. Не прибягвайте към рязка промяна, а постепенно понижавайте температурата в стаята.

Не дръжте уредите си за упражнения надалеч

Ако в очакване на гости криете бягащата пътека и гиричките в килера, а след няколко дни ги заварвате прашни или покрити с паяжини, това със сигурност убива желанието за тренировка.

По- вероятно е да седнете пред телевизора, отколкото да ги почистите. Затова дръжте уредите си за упражнения на видимо място, това ще ви напомни да ги използвате, докато гледате телевизия.

Липса на достатъчно сън

Когато тялото не получава достатъчно сън, нивата на хормоните се променят. Тези, които контролират глада, ви карат да изпитате нужда от нездравословна храна.

Изследване установява, че хората, които са изложени на слаба светлина през нощта, имат по-ниски концентрации на лептин (хормон отговорен за напълняването).

Сервирате всичката храна на масата

Лесно е да се вземе допълнителна лъжичка картофено пюре, когато всичко, което трябва да направите, е да се протегнете до другия край на масата дори когато не сте гладни.

Сервирайте храната в порции, като оставите по-голямата част в кухнята, тази стратегия намалява приема на храна с 10%, според изследване на университета „Корнел“.

Вашият дом е прекалено уютен

След като се приберете, вечеряте и сядате пред малкия екран, тази уютна обстановка ви предразполага към спокоен начин на живот. Вместо това облечете спортни дрехи, включете светлините и си пуснете тонизираща музика, това ще ви направи по-оптимистично настроени и ще ви накара да се разходите навън след вечеря.