Нашият ум е подобен на мускулите – за да се развива, е необходимо да бъде трениран. Един от способите – промяната на навиците и придобиване на няколко полезни такива.

Кои 7 навика гарантирано ще увеличат интелекта ви?

1. Бъдете любопитни

Айнщайн е казвал, че няма особени таланти, но просто е любопитен.

Любопитни ли сте? Приемате всичко на доверие или се стараете да се докопате до същността? Бъдете любознателни и изучавайте как е устроен света.

Можете да започнете с ежедневните неща и явления. Например, опитайте да си изясните, от какви съставки правят хляба, от какви части се състои компютърът, каква е площта е обемът на Земята, от какво се състои атмосферата.

Това са само примерни въпроси, с които можете да ангажирате.

Любопитството винаги е било отличителна черта на всички гении. Любопитният ум по-добре генерира нови идеи. Дръжте своя ум отворен и бъдете готови за новото.

2. Четете книги и статии, които не са свързани с вашата сфера на дейност

Недостатъчно е да четете книги и статии, които се отнасят към вашата сфера на дейност.

Опитайте се да разширите своите хоризонти – четете за космическите пътешествия, започнете да изучавате, например, антропология и генетика – нещо, което по никакъв начин не е свързано с текущата ви работа.

Четете биографии на велики изобретатели. Излезте от зоната си на комфорт, разширете познанията си за света. Така вие не само ще станете по-умни, но и ще се превърнете в интересен събеседник.

3. Тренирайте мозъка си

Правилните упражнения за мозъка са способни да подобрят умствените способности. Както и физическите упражнения за тялото, умствените практики са не по-малко важни за развитието на мозъка.

Започнете с простите упражнения и постепенно преминавайте към по-сложните. Например, можете да пробвате игрите за Андроид, които подобряват работата на мозъка ви.

4. Физически упражнения

Едни тренировки за мозъка не са достатъчни. Не случайно казват – „Здрав дух в здраво тяло“. Тази народна мъдрост може да се перифразира на „В здраво тяло здрав мозък“.

Физическите упражнения са полезни не само за вашето тяло. От чисто научна гледна точка се увеличава притокът на кръв към мозъка и се увеличава синтеза на белтъци, които стимулират растежа на невронните връзки в мозъка.

5. Учете се на нещо ново

Тренирайте своя творчески гений. Обучението на нещо ново е отлична стимулация на мозъка. Спомнете си за страстта на Стив Джобс по калиграфията в студентските години.

По време на знаменитата си реч на Станфорд той казва: „Ако не се бях записал на този курс по калиграфия, Mac нямаше да има такива шрифтове“.

Никога от по-рано не може да се каже, какви знания ще се окажат полезни. Поради тази причина се обучавайте на нещо ново.

6. Четете действително полезни блогове

Ако четете тази статия, то вече се намирате на половината път към целта. Вие четете интересен здравен сайт, в който понякога се пише и за продуктивността.

7. Водете си собствен блог и споделяйте впечатления за прочетеното

Воденето на собствен блог стимулира креативността. Това е възможност не само да изявите себе си, но и помага в организацията на собствените мисли.

Когато споделяте нещо, то това подобрява вашите навици на общуване. Блогът помага за поддържането на вашия мозък в тонус и ви прави по-креативни.