Навсякъде се говори за полезните свойства на едни или други храни, но никъде не се посочва как те се отразяват на състоянието на зъбите.

Трябва да имаме предвид, че на прекрасната ни усмивка може да навреди не само кофеина, кафето или червеното вино, а всички храни, които съдържат киселини. Те разрушават емайла, след което зъбите започват да реагират на топло и студено, което би ни създало дискомфорт.

1. Малини - тези плодове, както и останалите с тъмен и червен цвят, в състава си имат киселини и багрилни вещества, които оцветяват защитния емайл. Поради тази причина малините трябва да се консумират с особено внимание от хората с увреден емайл.

2. Изсушени плодове - неблагоприятното им действие се дължи на факта, че след тяхната употреба между и по зъбите остават част от тях. И това не би представлявало проблем, ако остатъците от изсушените плодове не действаха като киселина. Но и това не е всички, тъй като могат да причинят и механично увреждане на зъбите.

3. Ананас – редовната консумация на този плод при повечето хора допринася за сериозното разрушаване на зъбите. Но не само ананасът е вреден, но сокът от него. И това вредно въздействие се дължи на съдържащото се в този плод голямо количество киселини.

4. Портокал – плодът, който е необходим по време на лечението на простудните заболявания и особено в настоящия зимен сезон. Освен това портокалите са задължителна част от всяка диета за отслабване, консумацията им спомага за укрепване на имунната система, но са много вредни за зъбния емайл.

В тези плод и по точно в неговия се съдържат толкова силни киселини, че буквално отмиват естественото покритие на зъба. Доказан факт е, че портокаловият сок понижава плътността на емайла с 84%, а това е причина за образуването на кариес.

5. Маринованите храни – за тяхното приготвяне е необходима киселина, най-често оцет. Но стоматолозите успяха да докажат, че консумацията на такива храни повече от веднъж на ден неминуемо води до проблеми със зъбите.

6. Дресинг – днес към състава на повечето сосове, майонези и дресинги се добавя оцетна или киселина, които въздействат много неблагоприятно на състоянието на зъбите и най-вече на целостта на емайла.

А соевият сос способства за оцветяване на зъбите, също както кафето. Затова не е препоръчително да прекаляваме с тези храни, макар че храни е силно казано, защото те са по-скоро добавка към ястия.

7. Сос маринара и кетчуп – всички сосове, които се произвеждат от домати оцветяват зъбите. Не само поради яркият си цвят, но поради прекалено голямото съдържание на киселини. Но повечето от храните от тази група са полезни за здравето на организма ни като цяло и затова не трябва да се отказваме от тях, а да ги използваме умерено.