Немски и американски учени направиха опит да отговорят този отдавна възникващ въпрос.

Работниците в супермаркетите отбелязват, че техните клиенти в последно време все по-често си купуват вода, която се продава в пластмасови бутилки.

Разбира се, предимството на стоката в такава опаковка са очевидни – теглото ѝ е значително по-малко и пластмасата, за разлика от стъклото, не се счупва при удар или при падане.

Въпреки това учените успяха да установят след поредица от експерименти, че във водата в пластмасова бутилка могат да попаднат вредни химически вещества, които се съдържат в опаковката.

Учените се опитаха да изяснят как се осъществява това опасно за здравето замърсяване на водата и защо те препоръчват на хората по възможност да слагат в своите колички за пазаруване стъклени бутилки.

Изменят ли хормоналния баланс?

Напитките са неразделна част от дневния хранителен прием на всеки човек. Въпреки това все от нас вероятно сега си задава въпроса, какви количества течности може да пие от пластмасови бутилки, така че да не навреди на здравето си.

Неотдавна научни сътрудници към Франкфуртския университет „Йохан Волфганг Гьоте“, Германия, публикуваха резултатите от своите последни изследвания, в рамките на които успяха да установят наличието в пластмасовите бутилки за питейна вода, тоест минерална или изворна, наличието на хормоноподобни вещества по състав сходни с женския полов хормон естроген.

„В 12-те от 20-те избрани за експериментите от нас бутилки минерална вода на различни производители, ние открихме химически съединения, които не се отразяват благоприятно на човека и освен това въздействат на ендокринната му система. “

Това е казал в интервю за немско медицинско списание Мартин Вагнер, ръководител на катедра по биохимия, химия и фармация.

Чешмяната вода – най-безвредна

Във водата от водопровода, използвана от учените в хода на експериментите като материал за сравнение, се установило значително по-малко количество на странични примеси.

Изследователите от Франкфуртския университет подчертават, че от резултатите от проведените от тях изследвания засега не трябва да се правят конкретни изводи за степента на риска за здравето на хората, които купуват и пият вода от пластмасови бутилки.

Въпреки това научните сътрудници успели да получат достатъчно ясна картина на дифузията /дисперсията/ на естествените хормони в хранителните продукти, получена /ясната картина/ въз основа на една хипотеза, в резултат на последния контакт с пластмасовата опаковка.

По този начин медицинските специалисти установили, както и предполагали, че такива химически вещества като пластификатори, съдържащи се в пластмасовата опаковка, поради миещото действие на водата, те попадат в нея.

Ние сравнихме проби от минерална вода, съхранявана в пластмасови и стъклени бутилки; химическите експерименти показаха, че съдържанието на естрогенни вещества във водата от пластмасовите бутилки била с 2 пъти по-висока концентрация на тези съединения в сравнение с тази от стъклени бутилки.“ – посочва още професор Вагнер.

Опасна ли е пластмасата?

Към настоящия момент учени и лекари не могат да дадат еднозначен отговор на този въпрос колко е опасна и въобще опасна ли е за здравето на човека водата, която се съхранява и предлага в пластмасови бутилки. Но горепосочените изследвания на немските учени неизменно ще послужат като отправна точка за по-нататъшни научни експерименти. Към настоящия момент обаче учените са сигурни, че концентрацията на примеси във водата в стъклените бутилки е съществено по-ниска в сравнение с пластмасовите бутилки.

Тайната на доброто здраве е в стъклените съдове

Учените препоръчват, ако не искаме водата да не се отразява неблагоприятно върху здравето ни да купуваме по възможност в стъклени бутилки. Но ако все пак се налага да си закупим напитки в пластмасови опаковки, то е желателно е те да са от твърда пластмаса, тъй като съдържа по-малко пластификатори.