Последователната тренировъчна програма и добрата почивка през нощта ще повиши енергията в тялото ви. Въпреки това, диетата може да бъде причина за умора.

Тялото се нуждае от определени храни, за да получи необходимата му енергия. Има няколко възможни причини, които поради които диетата може да ви изтощава.

Ако игнорирате пълнозърнестите храни

Закуски като палачинки, понички, английски кифли, препечени филийки и зърнени храни са натоварени със захар и не съдържат достатъчно фибри. Именно тези храни допринасят за загубата на енергия. Ако започнете деня си с богати на фибри храни, вместо алтернативите, които се усвояват бързо, вие ще предотвратите загубата на енергия. Пълнозърнестите палачинки, хлябът, овесените ядки и зърнените храни са богати на фибри и осигуряват дневните нужди от влакна.

Ако в диетата ви липсват зеленчуци

Добавете в диетата си зеленчуци, особено листни видове, с богат цвят, което означава, че изобилстват от хранителни вещества. Зеленчуците като зеле и спанак осигуряват порция витамини А и С, желязо, фибри, протеини и калций. Направете си зелева салата или пържени броколи, за да се заредите с енергия.

Ако диетата ви ограничава червеното месо

Ако вашата диета ограничава червеното месо, е напълно нормално да страдате от липса на желязо. Желязото е от съществено значение за сила и издръжливост, затова при липсата му се наблюдава умора дори ако диетата е балансирана правилно с другите хранителни вещества. Червените меса са отличен източник на желязо, затова се уверете, че за да получите необходимите дози витамин С, имате достатъчно количество от необходимото за тялото желязо.

Ограничавате или броите въглехидратите

Ако съдържанието на въглехидрати в диета ви е прекалено ниско, а вие често се оплаквате от липса на енергия, най-вероятно недостигът им е причина за състоянието ви. Преброяването на въглехидратите, за да насърчите загубата на килограми е причината за липса на енергия.

Идеалната диета трябва да съдържа най-малко 50% сложни въглехидрати, които да осигуряват енергия на тялото, веднага след като се усвоят. Хранете се с комплексни въглехидрати, протеини и мазнини, за да увеличите енергийните си нива, без това да пречи на отслабването.

Ако не пиете достатъчно вода

Не забравяйте да консумирате повече течности, защото това ще повиши енергията и издръжливостта на тялото. Дори леката дехидратация може да има неблагоприятен ефект върху енергийните нива, а липсата на течности се отразява на скоростта, с която хранителни вещества се обработват от тялото. Пиенето на 8 чаши вода помага да се увеличи енергията и да се подобри цялостното здраве.

Ако имате хранителни алергии

Понякога чувството за летаргия се дължи на хранителните алергии. Ако хранителните алергии блокират усвояването на някои вещества, ще страдате от хронична умора и други усложнения. Ако имате подобни съмнения се консултирайте с лекар, за да определи дали причината се дължи на чувствителност към глутен, соя, млечни продукти, ядки или други храни.

Ако прекалявате с напитки като кафе

Ако прекалявате с напитките богати на кофеин, това също може да бъде причина за умората ви. Прекомерната употреба на кафе и други стимулиращи напитки, може да понижи енергията ви. За да се възстановите, временно прекъснете употребата на продукти, които съдържат кофеин и след една седмица ще възвърнете енергичността си.