Вероятно повечето от нас смятат, че през лятото е малко вероятно човек да се разболее от простудно заболяване. Но лекарите препоръчвате в топлото време да пазим гърлото си, защото, ако не го направим, последствията не биха били никак приятни.

И в предишни свои публикации в Lechenie.bg сме посочвали, че ангината е инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпаление на сливиците. В зависимост от степента и характера на болестта се различават 3 типа ангини:

• Катарална – характеризира се с леко покачване на телесната температура, болки в гърлото, увеличени и зачервени сливици и слабост.
• Фоликуларна – започва рязко, температурата може да се до 39 градуса. За това форма на болестта са характерни болезнени усещания в мускулите и ставите, увеличават се лимфните възли, а по сливиците и се наблюдава натрупване на гной.
• Лакуларна – състоянието на болния значително се влошава, телесната му температура се покачва до 39.5-40 градуса. Лимфните възли силно се увеличават, а сливиците се покриват с гноен налеп. При тази форма на болестта болният изпитва твърде интензивна болка в гърлото.

Причини за заболяването през летните месеци

Защо е възможно да се разболеем от ангина през летните месеци, когато времето е топло, а на трапезата ни присъства практически целия списък с витамини и микроелементи?

• Аклиматизиран въздух – с настъпването на горещините в повечето жилищни помещения се включват климатици. Ако вие влезете в такова, където температурата на въздуха е доста по-ниска, отколкото на улицата, то рискувате да се „сдобиете“ не само с ангина, но и с възпаление на белите дробове.

Резките промени в температурите – с повече от 10 градуса са огромен стресов фактор за организма. На първо място отслабва имунитета и на тялото ни му е много трудно да се бори с причинителите на инфекциите.

• Замразени и студени напитки – много от нас през лятото утоляват жаждата си с помощта на много студени напитки, а също така често се изкушаваме и от студените десерти.

На първо място, такива ледени напитки почти не утоляват жаждата, а на второ, водят до преохлаждане на сливиците, което води до тяхното възпаляване. Това от своя страна е „зелена светлина“ за стрептококите – причинителите на ангината.

• Слънчево прегряване – хората, които обичат по-дълго да се пекат на слънце, също трябва да бъдат внимателни. Зачервяването на кожата е негативен фактор, който води до отслабване на имунния „надзор“.

Най-често от ангина боледуват децата, затова е препоръчително да ги държите по-далеч от факторите, които е възможно да предизвикат това заболяване.

Ако все пак се разболеете, то най-важното е да си осигурите покой, тъй като в такъв момент на организма му е необходимо да насочи своите сили за борба с болестта. Пийте много течности, а храненето е наложително да бъде максимално леко.

Подходящи са супи, пюрета, зеленчуци и риба, приготвени на пара. Освен това препоръчително е храната да бъде топла.

Лекари специалисти по уши, нос и гърло поясняват, че по време на ангината е по-добре напълно да се прекрати употребата на студени напитки, а също и на газирани, на сладолед и на сухари …

Те препоръчват да се избягва и дори изобщо да не се употребява всичко, което би могло да раздразни и травмира възпалената лигавица на гърлото.