Около 65% от американците страдат от халитоза (лош дъх). В случай, че този проблем засяга и вас, трябва да знаете, как да поддържате добра устна хигиена и кои са причините за поява на лошия дъх.

Запушен нос

Когато е студено и не можете да дишате през носа, сте принудени да вдишвате и издишвате през устата.

По този начин тъканите се изсушават и се понижава притока на слюнка, а с понижаване на количеството слюнка, броят на бактериите в устата се увеличава, което допринася за усилване на неприятната миризма.

Желирани бонбони

Според Кимбърли Хармс, съветник на Американската стоматологична асоциация, консумацията на желирани бонбони или ментови дъвки увеличава броя на бактериите в устата.

Тя обяснява, че докато се наслаждаваме на сладкото изкушение, захарта се разпространява във всички области на устата - включително в трудно достъпните места, като каналите на зъбите.

Интересно е, че голяма част от стоматолозите съветват пациентите си да консумират шоколад, като по-здравословна алтернатива на бонбоните. Според Хармс, шоколадът, се преработва по-бързо и съдържа по-малко захар от желираните бонбони.

Вода за уста

На пазара има голямо разнообразие от марки вода за уста, които служат за антибактериално изплакване на устата.

Повечето от тях съдържат алкохол, при някои марки съдържанието му достига 27% от общите съставки, което води до изсъхване на устата, а миризмата от ментовата свежест изчезва до час. Прочетете внимателно етикета със съдържание на марките вода за уста, използвайте само продукти, които не съдържат алкохол.

Протеинова диета или продукти с ниско съдържание на въглехидрати

Когато спазвате диета богата на протеини или ограничавате нивото на въглехидратите, в резултат от преработване на протеините, се произвежда вторичен продукт на амоняк, който се освобождава, чрез дъхът ви.

Спазването на подобна диета, стимулира тялото постоянно да отделя продукти, които са причина за неприятна миризма, в някои случаи, наподобяваща гнили плодове.

Грам-отрицателни бактерии

Разнообразни видове бактерии, се разпространяват в устната кухина, но сред най-неприятните са грам-отрицателните бактерии. Те отделят миризма на серни съединения и имат допълнителен слой клетки, което подобрява устойчивостта им.

Те се разпространяват под линията на венците и пукнатините на езика. Миенето на зъбите и езика помага за унищожаването на бактериите, като лошият дъх се понижава с 70%.

„Почистете целия си език, особено долната част и областта на бузите“, съветва Гари Х. Уестерман, професор по стоматология в университета в Крейтън.

Безпокойството също е причина за лош дъх

Когато сте подложени на стрес, сърцето ви бие учестено, а дланите се потят, задъхването може да причини сухота в устата, което отново е причина за поява на неприятна миризма. Използвайте средства, които ще освежат дъха ви или просто да изпийте няколко чаши вода.

Чесън, лук, чеснов сос

След вечеря, която включва продукти като чеснов сос или лук, които отделят силна миризма, една чаша мляко, може да понижи концентрацията на интензивно миришещите вещества. Доказателство за ефективността на този метод е проучване на експертите от Държавния университет в Охайо.

Поради абсорбиращите мазнини, пълномасленото мляко е по-малко ефективно от обезмасленото, но консумацията на една чаша мляко по време на хранене ще ви избави от неприятната миризма.