Макар че зимата вече приключи, понякога травмите на главата или сътресенията на мозъка, получени в резултат на падане през студения период от годината са с дългосрочни последствия и то абсолютно неочаквани.

Говори се, че след травми и сътресения хората понякога придобиват неизвестни досега способности – например, започват изведнъж да владеят чужди езици или да умеят да четат мисли.

Какво мислят за подобни чудеса лекарите? Разказва Леонид Лихтерман , професор, старши научен сътрудник в Института по неврохирургия академик Николай Бурденко в Москва, Руската федерация – създаден през 1932 г.

Събудил се гений?

Леонид Лихтерман – „В нашия институт редовно идват за изследване пациенти със „свръхспособности“, които твърдят, че са им се появили след травми.

Но при по-детайлно изучаване впоследствие се оказва, че те приемат желаното за действително.

Древните езици, които те внезапно са „си спомнили“, според поканените от нас експерти се оказват обикновени безсмислици, уникалните стихове са банално плагиатство, а екстрасензорни способности тези пациенти изобщо не притежават.

Но чудеса след травми, макар и рядко все пак се случват. Понякога абсолютно безнадежден от медицинска гледна точка пациент неочаквано се възстановява напълно от болестта.

В института по неврохирургигия академик Николай Бурденко веднъж направо от военна комисия дойде 16-годишен юноша. При провеждането ултразвуково изследване на мозъка, лекарите не установили никакви сигнали – оказало, че органът е мъртъв!

Данните от компютърната томография шокирали, дори и най-известните лекари и опитни лекари на института – след прекарана травма още в утробата на неговата майка дясното му полукълбо отсъствало напълно, а от лявото била останала само неголяма част.

Теоретично пациент с такъв мозък трябва да бъде абсолютен инвалид и да се намира във вегетативно състояние, сякаш е растение. Но той изглеждал напълно здрав тийнейджър – активен, енергичен.

Между впрочем, в училище спечелил златен медал. Единственото му отклонение била голямата глава, след травмата в мозъка му се била натрупала течност.

Според правилата или както се казва според стандартите тази течност трябва да бъде отстранена чрез дренаж, за да се понижи налягането в черепа на момчето.

Аз предполагам, че течността е заела появилото се празно пространство след травмата и по този начин е компенсирала последствията от нея. Дренажът на течността може да наруши установилото се равновесие и да доведе до развитието на патология.

Поради това вместо хирургична интервенция ние предпочитахме активното наблюдение. От тогава изминаха 30 години. Юношата тогава завърши университет, ожени се и понастоящем успешно се занимава с научна дейност. От медицинска гледна точка това е истинско чудо!“

Загадъчните неврони

А как лекарите си обясняват подобни случаи?

Л.Л – „Дълго време се смяташе, че нервните клетки /невроните/ не се възстановяват. Учените предполагаха, че човек се ражда с определено количество неврони, които впоследствие намаляват с напредването на годините.

Но наскоро американски учени откриха уникален процес на раждане на нови нервни клетки – неврогенеза, в определени области на мозъка. Очевидно, в отделни случаи /при травми заболявания/ неврогенезата протича особено активно, което води до усилването или появата на определени способности. “

Има ли случаи на изцеление след посещение на свети места?

Л.Л – „Вярата е способна да твори чудеса. От гледна точка на медицината вярата, молитвите – представляват уникална мобилизация на организма, която го настройва на самоизцеление и преодоляване на сложни състояния.

Постулатът „на всеки се дава според вярата му“ също има медицинско обяснение. Колкото по-силна е мобилизацията на човека, толкова по-висока е мобилизацията му.

В резултат на което се случва и това, което ние наричаме чудо. Но да се уповаваме само на чудесата на вярата не си струва. Неслучайно свещениците винаги съветват – Моли се на Бог и той ще те излекува чрез лекарите.“