Много хора спират да спортуват през август, заради високите температури. Ако сте един от тях, не чакайте, докато стане по-хладно. Излезте навън и се насладете на бягането, джогинга, плуването – каквото и да е. Само защото навън е горещо, не означава, че трябва да се откажете от упражненията. Вашето здраве не може и не трябва да чака. Погледнете тези важни съвети как да спортувате безопасно в жегите и със сигурност ще ви бъде по-лесно да го правите.

Изберете леко облекло

Когато навън е горещо, е много изкушаващо да бягате с банския си костюм. Обаче повечето дрехи могат да бъдат по-добър вариант за вас. Сложете си дрехи, направени от леки материали, за да ви е хладно и сухо. Изберете блуза с дълги ръкави, които ще защитят ръцете ви от прекомерното излагане на вредните лъчи на слънцето. Не забравяйте все пак да си сложите и слънцезащитен лосион.

Носете хубави чорапи

Когато краката ви се изпотят, чорапите ви се слепват за тях и се получава търкане, което води до образуване на болезнени мазоли. Затова е препоръчително да носите чисти чорапи, които са направени от плат, които изсмуква влагата и кожата ви остава суха. Така краката са много по-чисти.

Пийте достатъчно вода

Когато спортувате в топлото време, дехидратацията е сериозен проблем. Уверете се, че пиете много вода. Ако нямате желание да пиете чиста вода, можете да добавите някакъв плод към нея.

Вземете си спортна напитка

Докато да пиете вода, когато спортувате, е важно за вас, то да пиете спортни напитки може понякога да е добре. Те обикновено съдържат натрий и електролити, които са полезни, когато спортувате в жегите. За по-добри резултати изберете спортни напитки, които са с ниско съдържание на захар. Но все пак не разчитайте на тях, за да поддържат тялото ви хидратирано – трябва да пиете достатъчно количество вода.

Вземете спортни слънчеви очила

Не забравяйте да носите слънчеви очила, за да намалите потенциалното увреждане на очите от силното слънце. Със сигурност обаче нормалните ви слънчеви очила не биха били подходящи и удобни за трениране. За тази цел най-добър избор биха били спортните очила. В зависимост какви упражнения правите, носете слънчевите очила заедно с шапка, която ще предпазва главата ви. Август е познат с изключително високите си температури, затова бъдете внимателни.

Започнете с нещо по-леко

Добър вариант е, че бягате по един и същи начин от години. Но все пак първоначално започнете по-бавно и позволете на тялото ви да свикне с температурните условия. Имайте предвид, че интензивното бягане може да ви доведе до състояние на шок, затова джогингът и ходенето са чудесни упражнения, с които можете са започнете. Плуването дори може да е по-добрия вариант, за който трябва да помислите.

Хранете се добре

След като свършете с тренировката в горещото време, може да се разхладите с ледена близалка, а после да възстановите калориите и хранителните вещества, които сте изгубили, като хапнете ястие, богато на въглехидрати и протеини. Две яйца, пилешки гърди, шепа ядки или сирене са чудесно хапване, които ще ви заредят с енергия. Ако не сте гладни, може да се освежите с хубаво смути. Може да си направите такова от диня – то е много подходящо за след тренировка.

Да спортувате през летните жеги не е толкова трудно, колкото изглежда, но изисква повече подготовка. Просто се постарайте да сте винаги добре хидратирани и да не се натоварвате.