Усмивката е първото нещо, което прави впечатление, затова  е много важно да се грижим правилно за нея. Трябва редовно да мием зъбите и да поддържаме здравето на венците. Онлайн пространството непрекъснато ни залива с митове, свързани с хигиената на устата или ни дава погрешна информация за начините, по които трябва да поддържаме венците и зъбите си.

Ако се чувствате объркани от всички тези твърдения, прочетете няколко съвета на стоматолози, които ще помогнат да промените и подобрите навици си, като същевременно ще ви предпазват от сериозни щети върху зъбния емайл.

Спортни напитки

През последните години спортните напитки стават все по-популярни, но изследванията показват, че могат да имат разрушителен ефект върху вашите зъби.

Според д-р Дейвид Ф. Халпърн, председател на Академията по обща стоматология: „Проведените изследвания показват, че нивата на рН в спортните напитки са причина за образуване на ерозия на зъбите. Причината се дължи на високата концентрация на киселинни компоненти, които разрушават зъбния емайл.“

Тези напитки често съдържат високо количество захари, които действат като „храна“ на бактериите, които се задържат между цепнатините и пукнатините по зъбите.

Бутилирана вода

Чешмяната вода съдържа флуорид. Във водоснабдяването на 60% от домакинствата в САЩ се съдържа този химичен елемент, който влияе върху емайла на зъбите и присъства в голяма част от пастите за зъби.

Според говорителя на Академията по обща стоматология, Чарлс Х. Пърл: „Флуоридът предпазва зъбите от гниене и реминерализация, която помага за разпадането им. Проучванията потвърждават, че най-ефективния източник на флуорид е чешмяната вода.

Диабет

Диабетът намалява устойчивостта на организма към инфекции, затова хората, които страдат от болестта за изложени на висок риск от заболяване на венците. За да решите проблема поне два пъти дневно мийте зъбите си. Препоръчително е когато страдате от диабет да си направите мониторинг на кръвната захар и да говорите със стоматолог.

Д-р Чарлс Х. Пърл подчертава: „Диабетът е пряко свързан с пародонтозата, трябва да следите нивата на триглицеридите и холестерола.“ Според него, резултатите от изследванията показват, че диабетиците могат да намалят количеството на инсулин, за да поддържат доброто здраве на венците.

Тютюн

Всички знаем, че пушенето е причина за поява на жълти петна по зъбите, но може да бъде много по-вредно от това. Според д-р Дейвид Ф. Халпърн: „Използването на тютюн може да навреди на вашите зъби и венци по много начини.“ Той добавя: „Тютюнопушенето може да доведе до рак на гърлото, белия дроб и устата, а в по-тежки случаи дори до фатален край.

Друг опасен факт е, че катранът, който се съдържа в тютюна полепва по зъбите и привлича бактерии, които насърчават производството на киселина и създават дразнещи токсини, причиняващи възпаление на венците, кариеси и водят до пълно разрушаване на зъба.“

Вино

Честата консумация на вино може да навреди на зъбния емайл. Според д-р Халпърн, киселинността на виното разрушава структурата на зъбите. Независимо дали е бяло, или червено вино то може да увеличи денталното оцветяване. Това не означава, че трябва да се откажете напълно от любимата си напитка, а просто да ограничите приема й.

Кои други вредни навици могат да загрозят усмивката ни - четете в Lechenie.bg