Бъдете особено внимателни, ако вирусната инфекция се завърне, веднага щом на пръв поглед е започнала да отстъпва.

Пневмония – това е възпалително заболяване на белите дробове. Обикновено се предизвиква от вируси, от края на 2019 г. и в началото на 2020 г. най-опасната пневмония е атипичната, чиито провокатор е коронавирус.

В белите дробове вирусните частици проникват на фона на отслабен имунитет. Това се случва най-често след остра вирусна инфекция.

Затова и трудно се поставя диагноза „пневмония”, много наподобява грип или друга респираторна инфекция, чието продължение се явява.

Кога пневмония може да е повод да се повика линейка

Понякога възпалената белодробна тъкан може да не е в състояние да снабдява организма с необходимото количество кислород.

Това е причината сърдечно-съдовата система не само да страда, но дори и да се развие недостатъчност и да се засегнат жизненоважни органи, включително и мозъка. Така всъщност се проявява тежка пневмония.

Спешно се обаждайте на 112, ако при обикновена настинка се появят следните симптоми:

  • Дишането се ускори до 30 вдишвания в минута – едно вдишване на 2 секунди или по-често;
  • Горната граница на кръвното падне под 90;
  • Долна граница под 60;
  • Световъртеж и прималяване – болният трудно реагира, бавно отговаря на въпроси, не се ориентира добре в пространството.

Ако опасните симптоми не са налице, но предположението, че може би е пневмония, остане, тогава може да проверите как се различава белодробно възпаление от обикновена простуда.

Как да различим пневмония от простуда

1.Състоянието ви първо се подобрява, след това се влошава

Първо се разболявате от грип или от друга вирусна инфекция. Докато тялото се бори с инфекцията, вирусите и бактериите от гърлото, обитаващи гърлото попадат в белите дробове.

След няколко дни тялото се справя с настинката или с грипа – симптомите – температура, хрема, кашлица, главоболие – отшумяват, състоянието на пръв поглед се подобрява.

Същевременно обаче вирусите или бактериите продължават да се размножават. След няколко дни стават толкова, че „уморената” имунна система най-накрая забелязва опасността.

И реагира на нея. Изглежда така, сякаш простудата се е върнала с нова сила – с по-отчетливи и неприятни симптоми.

2.Температура над 40 градуса

Треската при възпаление на белите дробове е много по-силна, отколкото при обикновена настинка. При вирусна инфекция температурата се вдига до 38 градуса, при грип – до 38-39 градуса.

Пневмонията често напомня за себе си с висока температура – до 40 градуса и дори повече. Това състояние обикновено се съпровожда със силно втрисане.

3.Потите се много

Ако се движите малко и около вас не е прекалено топло, то най-вероятно имате треска. Потта помага на тялото да се охлади и да понижи високата си температура.

4.Апетитът изчезва

Апетитът е свързан с тежестта на болестта. При лека настинка храносмилателната система продължава да функционира както обикновено – човек иска да яде. Но ако става въпрос за по-тежки случаи, организмът хвърля всички сили за борба с инфекцията.

И временно „изключва” стомашно-чревния тракт, за да не разходва енергия за храносмилане.

5.Често кашляне

Струва ви се, че е дори по-често, отколкото в началото на болестта. Кашлицата при пневмония може да е както суха, така и влажна. Признак е на раздразнение на дихателните пътища и на белите дробове.

6.Отделяне на храчки при кашлица

При пневмония – малките мехурчета в белите дробове, които поемат въздух при вдишване, се изпълват с течност или с гной.

Когато кашляме, организмът се опитва да се избави от тях. Тогава на кърпата, на която сме се изкашляли, можем да видим слуз – жълтеникава, зеленикава или с цвят на кръв.

7.Пронизваща болка в гърдите

Когато кашляте или се опитате да вдишате дълбоко. Тази болка е признак на отоци на белите дробове – един или два. При увеличаване на размерите си заради отока белите дробове започват да притискат нервните окончания. Това предизвиква и болка.

8.Лесно възниква задъхване

Признак е на това, че организмът няма достатъчно кислород. Ако дишането се ускорява, дори когато просто ставате от леглото или да си налеете чай, това може да е признак на сериозни проблеми с белите дробове.