Бронхит – това е заболяване, което е известно на почти всеки човек още от детска възраст. И ако острата форма на болестта отшумява за 7-14 дни, то хроничният бронхит продължава доста по-дълго и създава множество неудобства.

Как да се постигне пълно излекуване от хроничен бронхит

Това е постоянна кашлица с храчки, слабост, влошено общо състояние. Също хроничното възпаление – това е източник на инфекция, потенциално опасна за организма, която е необходимо да се отстрани. Как правилно да се борим със заболяването?

Симптоми и усложнения на хроничния бронхит

Хроничен бронхит – това е заболяване, което застига предимно възрастните и което се развива на фона на продължително раздразнение на бронхите.

Както показват данните, събрани от група европейски учени, при много хора в зряла възраст, дълго работили във вредни производства – контакт с пестициди, пари и фини частици метали, се развива това заболяване.

Основни симптоми на хронично възпаление на бронхите са:

  • Кашлица в продължение на няколко месеца – с обща продължителност от 2 години;
  • Отделяне на малко количество храчки;
  • Поява на задъхване при интензивно физическо натоварване;
  • Умора и слабост.

Едно от най-разпространените усложнения на заболяването е бронхопневмонията. Обикновено е резултат от отслабване на активността на имунитета и присъединяване на бактериална инфекция. На фона на продължително развитие на бронхит може да се развие и бронхиална астма.

Как правилно се лекува хроничен бронхит

При обостряне на заболяването е необходимо спазването на постелен режим, да се пият повече топли течности, а също и вдишване на въздух с висока влажност.

За това как да се лекува хроничен бронхит и дали да се използват антибиотици, се преценява от лекуващия лекар, ако по данни от изследванията бъде открита бактериална флора.

Муколитичните средства също са способни да влияят на продължителността на ремисията в случаите на хроничен бронхит. Научен труд, публикуван през 2019 г., потвърждава този факт.

Установява се, че при болни, приемащи муколитици, обострянето на хроничен бронхит, се регистрира много по-рядко.

Допълнителни мерки, които могат да бъдат назначавани, са физиотерапия, а също и промиване на бронхите със специални разтвори.

Санаторно-курортното лечение, извън периода на обостряне, също благоприятно влияе на състоянието на болния.

В някои случаи е необходима лечебна бронхоскопия – процедура, при която в дихателните пътища се въвежда специална тръба за промиване на бронхите с лекарствени средства и с различни разтвори.

С тези лечебни мероприятия може да се намали количеството слуз и така се потиска възпалението в белите дробове.

Прогнози и профилактика на заболяването

Колкото по-рано бъде започнато лечението на бронхита, толкова по-благоприятен е изходът. Пациентите с тази диагноза е необходимо да се погрижат за своето здраве, спазвайки определени мерки за профилактика:

  • Изключване на въздействието на вредните фактори, влияещи на органите на дишането. В тази група влизат прах, мръсен въздух и никотинови пари. Желателно е да се спрат цигарите, това може да улесни излекуването от хроничен бронхит.
  • Необходимо е правилно и своевременно лечение на съпътстващи заболявания – ако в организма има други източници на инфекции, например, нелекувани болести на гърлото и на носа, това затруднява излекуването.
  • Трябва да се укрепи имунитета – за тази цел помага здравословния начин на живот, правилно хранене, поддържане на физическа активност и редовна ваксинация.

Все още не може да се твърди, че може да се постигне пълно излекуване на хроничен бронхит, но е възможно със съвременните методи и терапевтични мероприятия да се възпрепятстват нови обостряния.

Ако при хроничен бронхит се излекуват всички съпътстващи инфекции, които отслабват имунитета, тялото с течение на времето ще укрепне, което ще позволи постигането на устойчива ремисия.

Така хроничният бронхит може и с години да не се проявява. Най-рискови са случаите на значително отслабване на имунитета – силен стрес, продължително физическо натоварване. В такива ситуации не е изключено болестта отново да напомни за себе си.

Счита се, че ако в рамките на повече от 2 години не възникне ново обостряне, хроничният бронхит е излекуван.