Джинджифилът е несъмнено една от най-широко разпространените подправки в кухнята ни и намира страхотно приложение при приготвянето и овкусяването на какви ли не видове ястия, та дори и салати и други вкусотии. Известен като изключително полезна подправка, но в същото време джинджифилът се слави най-вече с уникалния си вкус.

Оказва се обаче, че ползите му съвсем не се ограничават просто до поддържане на добрата функция на имунната ни система – всъщност всекидневната употреба на джинджифил може да ви помогне изключително много.

1. Подпомага отслабването

Джинджифилът е пикантна подправка, а всички знаем как пикантното действа на метаболизма ни – почти винаги, ако не и винаги, то засилва силно обмяната на веществата. Старайте се да включвате джинджифил навсякъде, където можете, докато сте на диета – в чая, в готвенето и т.н.

2. Подпомага храносмилането

В наши дни почти всеки изпитва някакви проблеми с храносмилането, поради всичките вредни храни, които нямат нищо общо с натуралното и естественото. Много често се случва на всеки от нас да изпитва дискомфорт и дори болка в горната част на стомаха, което е признак за лошо храносмилане. Освен това често ние ставаме жертви на запека – храната се задържа в стомаха ни, което е изключително вредно за нашия организъм.

Според проведени експерименти обаче, се установява, че джинджифилът има невероятното свойство да забързва този процес, макар не и с толкова много – в експеримента успял да намали времетраенето с 4 минути при хапването на супа.

Според друго изследване обаче, което включвало 24 души в добро здравословно състояние, приемането на 1,2 гр джинджифил преди поемането на храната, забързало процеса с цели 50 %.

3. Помага при менструални болки

Макар че ги има и късметлийките, които сякаш дори не усещат, че са в цикъл по онова време от месеца, повечето жени изпитват силни болки в коремната област и сериозен дискомфорт. Учените установяват, че приемането на 1 грам джинджифил в продължение на 3 дни в началото на цикъла, ще намали коремните болки.

4. Намалява нивата на холестерола

Проведени са две изследвания – първото включвало 85 души с високи нива на холестерол и траело 45 дни, а във второто участниците били плъхове, страдащи от хипофункция на щитовидната жлеза. Според проучванията едва 3 грама джинджифил на ден може сериозно да намали нивата на липопротеините в организма ни – тоест на холестерола – и на триглицеридите в кръвта ни.

5. Бори се с инфекциите

Известната д-р Емилова силно препоръчва всекидневната употреба на чесън и джинджифил не само при лоша имунна система, но и при абсолютно здрава такава. Тя посочва, че има проучвания и експерименти, които вече са установили как тези две храни спират развитието на рака и какви ли не сериозни инфекции и възпаления.

6. Заздравява гърлото

Освен да разтворите джинджифил в какъвто и да е вид чай, което е най-известният метод за лечение на болно гърло, се оказва че има и други начин да употребявате този дар от природата. Много хора казват, че джинджифиловият прах и масло са изключително добри средства като компреси, които да налагате на проблемната зона.

7. Подпомага по-бързото възстановяване

Важно е да го приемате редовно, за да облекчи мускулните ви болки – не очаквайте да го приемете веднага и да усетите ефекта му моментално.