Може би сте чували, че има начини да стимулирате мозъчната функция и това твърдение е абсолютно вярно. Храната, която консумираме, може да стимулира всеки аспект от ума и тялото включително и способността ни да мислим и обработваме информация. Няколко проучвания показват, кои са най-полезните храни за целта и на коя съставка се дължи действието им. Ако искате да подобрите здравословния си живот и умствената си дейност използвайте някоя от тези храни.

Авокадо

Авокадото винаги присъства в списъка на „здравословните храни“. Причината за това се дължи на високото съдържание на мононенаситени (добри) мазнини. Те помагат за осъществяване на правилния приток на кръв и регулират кръвното налягане, като го поддържат ниско. От друга страна това допринася за подобряване на мозъчната активност.

Боровинки

Повечето плодове се смятат за здравословен избор на храни, но боровинките изпъкват със своите супер сили. Проучванията показват, че могат да предотвратят поява на болести като Алцхаймер и деменция, освен това подобряват паметта и фокусирането.

Черен шоколад

Тъмните наситени с какао парченца съдържат комбинацията от антиоксиданти и кофеин, които дават мощен тласък на концентрацията. Тъмния шоколад съдържа фенилетиламин, който насърчава освобождаването на ендорфин, което ни кара да се чувстваме по-щастливи.

Ядки и семена

Високото съдържание на витамин Е, омега-3 и триптофан в повечето ядки (особено в орехите) и семената ги прави лека закуска. С напредване на възрастта когнитивната функция на мозъка намалява, но състава на семките и ядките може да забави процеса за по-дълго време. Ядките и семките повишават нивото на серотонин и подобряват настроението.

Зехтин

Зехтинът подобрява мозъчната дейност и поддържа ума „остър като бръснач“. Полезните свойства на зехтина са известни много отдавна и той се е използвал като основна съставка в много рецепти, които подобряват здравето. Освен това проучванията показват, че може да забави процеса на стареене на мозъка.

Сьомга

Известно е, че сьомгата съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини, които са от огромно значение за функцията на мозъка. В някои университети, студентите са насърчавани да консумират тази риба, за да постигнат по-високи резултати на изпитите. Омега-3 мастните киселини са важни за функционирането на мозъка, те подобряват концентрацията, паметта и понижават риска от деменция в по-късна възраст.

Спанак

Зелените храни винаги са предпочитани от хората, които спазват здравословна диета. Ползите от консумацията на спанака отдавна са известни на хората, неизвестен се оказва фактът, че състава му влияе върху дейността на мозъка. В спанака се съдържа естествен каротеноид наречен лутеин. Данните показват, че около 75% от хората страдат от дефицит на този каротеноид и единственият начин, по който се получава е чрез консумация на определени храни. Освен, че подобрява зрението, като предотвратява дегенерация на очите, спанакът помага да се намали когнитивния упадък.

За съжаление живеем в забързан свят и непрекъснато сме изложени на стрес и натоварване. Това е причината да се чувстваме уморени, разконцентрирани и да изпитваме трудност да се фокусираме върху дадена цел. Липсата на сън и забързаното ежедневие затрудняват нормалната дейност на мозъка ни дори в разцвета на живота. Здравословното хранене е най-доброто средство, с което ще подобрите мозъчната си функция. Достатъчно е да добавите някоя от тези вкусни храни в менюто си.