Щом сте отворили тази статия, най-вероятно и вие сте от хората, страдащи от проблеми със съня. А дори и на тези от вас, за които сънят наистина е почивка, се е случвало да се въртят с часове в леглото, а така бленуваният сън да е трудно достижим.

Според статистиките, всеки трети човек на планетата страда от неспокоен сън. Освен до хронична умора, некачественият сън води до здравословни проблеми, подпухналост и понижена продуктивност.

Днес, ще ви предложим няколко метода, с които да постигнете мечтата си за пълноценна почивка.

1. Мелатонинът се крие в тъмнината

За тези, които не са наясно мелатонинът е хормон, секретиран от епифизата, който влияе върху циркадния ритъм сън-бодърстване. Той ускорява времето за заспиване, успокоява съзнанието и подобрява възстановяването на организма.

Известен още и като „хормон на младостта“, секрецията на мелатонин се предизвиква най-вече от тъмнината. Препоръчваме ви, 1 час преди да се отправите към леглото, да затъмните спалнята си и да запалите ароматни свещи.

2. По-добре си остави телефона в другата стая

Светлината от електронните устройства увеличава чувството на бдителност, чрез неврофизиологични възбуди. Това пречи на мелатонина да изпълни ролята си правилно.

3. Естествени помощници за спокоен сън

Сред доказалите се чайове и билки за спокоен сън се нареждат: лайка, лавандула, чай от валериана и маточина.

4. Да се потопим в книгите

Според учени от университета в Екситър, четенето преди заспиване релаксира съзнанието ни с приблизително 70%.

5. Етеричните масла

Доказано е, че етеричните масла имат антидепресантни, противовъзпалителни и успокояващи свойства, което ги прави отлични помощници в битката за спокоен сън. Такива масла са: маслото от кедрови ядки, маслото от иланг-иланг, сандаловото и лавандуловото масло.

6. Медитирай!

Едно от най-ефективните средства за справяне със безпокойството при заспиване е фокусираното и задълбочено дишане. Така ще се отдалечите от проблемите през деня и ще се концентрирате върху заслужената си почивка.

Ако до този момент не сте медитирали, опитайте се да последвате няколко ключови съвета за тази цел: отделете се в тиха стая, затворете очите си, настанете се в удобна поза и се концентрирайте върху дишането си.

7. Музиката прави чудеса

Ако сте от хората, които виждат медитацията, по скоро като нещо шантаво, забравете за шеста точка и отворете приложението, от което слушате любимите си песни. Заложете обаче на бавни, релаксиращи песни с етно мотиви.

Противно но очакванията е установено, че класическата музика ,по-скоро, изостря съзнанието и концентрацията, което може да ни разбуди. Същото важи и за поп, рок и метъл песните.