Отпускът е малко приключение, притежаващо невероятни целебни свойства.

Какво очаква тези, които никога не пропускат да се възползват от платения си годишен отпуск?

Какво очаква тези, които никога не пропускат отпуска си

Защо имаме нужда от отдих

Твърде усърдната работа може да доведе до сърдечен пристъп, и с това е трудно да не се съгласим. Човешкият организъм има нужда от редовна почивка, включително и за да може да работи.

А при тези, които пропускат отпуск, е възможно да възникнат негативни последствия за здравето.

За съжаление, много хора подсъзнателно се отказват от отпуск. Около 1/3 от българите не могат да си позволят да си вземат отпуск, дори и само за седмица.

Учените отбелязват, че дори и съвсем кратък отпуск може да е от голяма полза за здравето на човек.

1.Отдихът поддържа сърцето здраво

Изследователи, изучаващи здравето на мъжете с предразположение към сърдечни заболявания, отбелязват, че при тези от тях, които често си вземали отпуск, рискът от летален изход бил по-нисък в сравнение с тези, които не го правели.

Липсата на редовен отпуск увеличава вероятността от сърдечен пристъп с 32% от мъжете и 50% от жените.

2.По време на отпуск мозъкът функционира по-добре

Временното безделие е много полезно за здравето на човек. До този извод стигат учени, публикували резултатът от своя научен труд през 2012 г.

След продължителна работа именно безделието помага за презареждане на мозъка и в крайна сметка помага да се работи по-продуктивно. Учените установяват, че след отпуск мозъкът по-добре изгражда нови невронни връзки.

Това на свой ред е полезно за поддържане на когнитивни функции.

3.Предотвратява появата на депресия

И ползите за здравето се отнасят за всички – отчаяни съпруги, измъчени от нощни дежурства лекари, работещите тежка работа миньори и много други.

Изследванията показват, че резервацията за почивка на море или на планина, това е важен етап от грижата за себе си и за своето собствено здраве. Също така това понижава риска от развитие на депресия.

4.Помага за справяне с бирения корем

Удивително, но факт. По време на отпуск човек иска да получи нови впечатления и да се наслади на вкусна храна, но рядко се отлага по корема и бедрата.

Това е така, защото при пълноценен отдих се понижава нивото на хормона кортизол, отговорен за повишен апетит и за отлагане на излишни мазнини по корема.

Това не означава, че по време на отпуск можем да преяждаме на воля. Все пак обаче не трябва да се отказваме от вкусната и ароматна храна в полза на диетата.

Химикът Димитър Менделеев е открил периодичната система от елементите в първия ден от своя отпуск.

5.Подобрява интимния живот

По време на отпуск е необходимо да отдъхваме с душа и тяло. И този отдих е особено полезен за мъжете. Това е, защото при тях се понижават нивата на кортизол. Колкото са по-високи нивата на кортизол, толкова по-ниски са при мъжете нивата на тестостерон.

Така почивайки си мъжът по естествен начин повишава нивата на тестостерон, а едновременно с това и интимната си близост.

6.Прави ви по-привлекателни

Отнася се основно за жените. До това заключение стигат учените, след като проверяват здравословното състояние на жени и след като ги снимат и ги показват на мъже.

Оказва се, че при жените, при които нивата на кортизол са по-високи, за мъжете изглеждат по-напрегнати и по-малко привлекателни.

Ако концентрацията е по-ниска e точно обратното. И нищо така добре не понижава кортизола като добрият отпуск.

7.Повишава личната ефективност

И това е огромно предимство за работодателите. Проучена е връзката между броя дни, прекарани в отпуск и качеството на работа, оказва се, че най-целеустремените, продуктивни и ефективни служители са сред тези, които най-пълно използват своя полагаем годишен отпуск.

8.Прави човек щастлив

Заблуда е, че ставаме по-щастливи, колкото по-дълъг отпуск си вземем. Изследванията показват, че е важна не продължителността на отпуска, а неговото качество.

Колкото по-често вземаме отпуск, толкова по-високо е нивото на удовлетвореност от живота и толкова по-силни се чувстваме.

9.Отпуските удължават живота

От отпуска може да зависи продължителността на живота. В европейските страни, в които отпускът е 30 дни, хората се отличават с по-висока продължителност на живота, а разходите за здравеопазване са по-ниски. Затова и отпуск трябва да се полага и да се ползва.