Лятото дойде най-накрая и е време да добавим някои плодове към хранителния си режим, за да го направим по-здравословен.

През лятото трябва да консумирате повече плодове, за да бъдете здрави и енергични. Обърнете внимание на списъка с най-полезните и вкусни плодове и ги добавете към ежедневното си меню. Те се съхраняват лесно, не изискват специална обработка и са изключително полезни за здравето.

Ягоди

Април и юни са месеците, в които може да се насладим на сладкия плод, по това време на годината пазарите на земеделските производители са залети с ягоди. Ягоди обаче има целогодишно, затова може да ги добавяте към всяко хранене. Те са богат източник на витамини В1, В2, В3, В6, витамин Е, витамин А и витамин К.

Кайсии

Кайсиите са сред плодовете, които най-често се използват за направата на вкусни тестени изделия. Може да ги оставите да изсъхнат и да ги консумирате през зимата. Кайсиите съдържат голямо количество витамин С, фибри, калий, калций, желязо и имат хидратиращи и антиоксидантни своиства.

Пъпеши

Пъпешите имат дълъг вегетационен период от май до октомври. Намират приложение в много кулинарни изкушения и са чудесен източник на калий. По пазарите се срещат най-често през лятото и началото на есента.

Манго

Мангото е вкусен плод, които може да използвате във всички видове пролетни и летни рецепти. Отглежда се в тропически климат и узрява от март до юни, съдържа витамини и минерали, които помагат за подобряване на дейността на мозъка, подсилват имунната система и помагат за предотвратяване на ракови заболявания.

Боровинки

Най-подходящото време за купуване на боровинки е от май до август. Може да ги добавите към кисело мляко или плодови салати и да се насладите на приятния им вкус, който ще донесе ползи за здравословното състояние на тялото. Те помагат за подобряване на паметта, предотвратяват инфекциите на пикочните пътища, понижават възпаленията, изгарят коремните мазнини и помагат за здравето на очите, кожата и косата.

Череши

Черешите имат невероятни ползи за здравето. Те зареждат организма с енергия, облекчават болката, предотвратяват мускулни крампи, подобряват мозъчната функция, подобряват съня и предпазват от рак.

Тези ароматни плодове имат противовъзпалителни свойства и влияят добре на храносмилателната система, очите и сърцето. Може да се използват за направата на пай, шейкове, салати или сладолед. За съжаление, времето на вегетация на черешите е само периода от май до юни.

Ревен

Ревенът може да ви изненада, понеже повечето хора не знаят, че всъщност е популярен плод, който притежава невероятен вкус. Освен, че може да се прибави към разнообразни рецепти, той е добър източник на витамин С, подсилва имунната система и може да предотврати сърдечни проблеми, благодарение на съдържанието на наситени мазнини и натрий.

Ревенът е особено ценен, понеже израства през пролетта, когато все още няма много узрели плодове. През есента в дръжките на листата се натрупва оксалова киселина. Освен, че помага за храносмилането, подобрява бъбречната функция.

Препоръчително е да консумирате плодове целогодишно, но през пролетния и летния сезон възможностите са безкрайни. Плодовете съдържат много хранителни вещества укрепващи организма, те ще ви помогнат да се чувствате и да изглеждате много по-добре, затова не се лишавайте от тях.