Дълго време мастопатията може да протича безсимптомно. При първите подозрителни изменения в млечните жлези жената следва да се обърне към лекар-мамолог. В редица случаи мастопатията може да стане причина за развитие на злокачествен процес.

Какво представлява заболяването мастопатия?

Това е доброкачествено заболяване на млечните жлези, развитието на което обикновено е свързано с нарушаване на хормоналния фон.

Към настоящия момент причините за възникването му не са напълно известни. На медицината засега е известно със сигурност, че на възникването на дадената патология влияние оказват различни фактори, а именно:

• Изменение на нивата на половите хормони – понижаване или покачване;
• Промяна на стойностите на хормоните на щитовидната жлеза;
• Някои ендокринни заболявания;
• Заболявания на черния дроб;
• Захарен диабет – рядко;

Симптоми на мастопатия – рядко

В началото на заболяването протича разрастване на съединителната тъкан, което води до появата на неголеми възли. Тази форма на мастопатията се нарича дифузна. В предменструалния период е възможна поява на болезнени усещания в млечната жлеза, които обикновено преминават с настъпването на менструацията.

За мастопатията е характерна появата на неголеми сферични уплътнения в горната част на гърдата. Изключително важно е да се обърне внимание на такива признаци и да се отиде на преглед. Именно в този период мастопатията се поддава на пълно излекуване.

Ако болестта се остави без лечение, то с течение на времето – месеци или години, се появяват плътни възли, чийто размер е от 0.5 до 3 сантиметра в диаметър. Тази възловидна форма на мастопатията, за която е характерно усилването на болезнените усещания в гърдите.

В редица случаи болката се разпространява към раменете или към подмишниците.

При прогресиране на заболяването болезнените усещания безпокоят жената, дори при незначително докосване на гърдите. Възможните прозрачни или кървави секрети от зърната, а при прещипване се усеща зърнеста структура.

В такава ситуация с началото на менструацията болезнените симптоми не изчезват.
Лекарите препоръчват при поставена диагноза дифузно-кистозна мастопатия жената да забременее и след като роди да кърми детето.

Възлите и уплътненията при мастопатия могат да възникнат и изчезват отново, без да нанасят на жената никаква вреда. Същевременно обаче такива образувания могат да бъдат и едно от звената, които да поставят началото на злокачествено прераждане.

Именно, поради тази причина жените с това заболяване са с повишен риск от развитие на рак на гърдата.

Следва да се отбележи, че уплътненията, характерни за мастопатията, често се наблюдават при девойки в юношеска възраст. Като при тях това е свързано с хормоналното преустройство на организма.

Самодиагностика на гърдите

В най-добрия случай планов преглед на гърдата ние правим веднъж годишно, а понякога и по-рядко. Мастопатията е заболяване, което може да се развие внезапно, затова е важно да си провеждате самообследване, и при откриване на някакви подозрителни признаци – да се обръщате към лекар мамолог.

Лекарите настоятелно препоръчват да се провежда самодиагностика на млечните жлези след навършването на 35 години всеки месец. Най-добре обследването да се извършва 7-12 дни след менструацията.

Ако при самодиагностиката сте установили някакви несиметричност, наличие на подпухналост или вдлъбнатини, а също и отделяне на секрети от зърната и други подозрителни явления, то задължително се обърнете към лекар.

Окончателната диагноза може да се постави само от лекар-мамолог въз основа на данните от клиничното изследване, ултразвуковото изследване, а също и от цитологичното изследване.