Велосипедистите са разнородна група хора – с различни интереси, на различна възраст, с различно здравословно състоание.

Някои от нас обичат да карат колело с дебели гуми по стръмни, скалисти пътеки.

Други пък предпочитат шосейни велосипеди, с които преследват високи хълмове.

Трети си падат просто по спорта и карат велосипед за забавление. Има и друга група колоездачи – по този начин те си повишават нивата на адреналина.

Не малка група хора използват велосипеда като средство за обществен транспорт.

Но независимо от причините и мотивацията, всеки от нас може да се възползва от здравословните ползи от колоезденето, дори и да не сте супер запалени велосипедисти.

Карането на колело е ефективен начин за движение и физическо натоварване, както и една от най-добрите дейности за подобряване на нашето здраве.

От главата до пръстите на краката, ползите за здравето колоезденето са неоспорими.

1. Колоезденето подобрява сърдечната дейност

Карането на колело е свързано с подобряване на сърдечно-съдовата система, както и с намаляване на риска от коронарна болест на сърцето.

2. Колоезденето стимулира вашите мускули

Карането на колело е чудесно за тонизиране и изграждане на мускулите, особено в долната половина на тялото - прасците, бедрата и задната част на краката.

То също е чудесен режим, който щади краката и не ги подлага на свръхтежки натоварвания. В същото време поддържа активна мускулатурата в тези зони.

3. Колоезденето помага за отслабване

Можете да изгорите много калории чрез каране на колело, особено ако въртите педалите по-бързо от обичайното темпо.

По този начин колоезденето е начин да се освободите от излишните килограми. Нещо повече – карането на колело ускорява метаболизма и този процес продължава дори когато слезете от седалката.

4. Колоезденето удължава живота

Карането на колело е чудесен начин за увеличаване на продължителността на живота. Нещо повече, ако възрастните хора карат колело, тяхната жизненост остава повишена много години напред.

За целта обаче по-възрастните колоездачи трябва да отчитат риска от нараняване чрез колоезденето.

5. Колоезденето помага за вашата координация

Движението на двата крака в кръг, докато държите кормилото с двете си ръце и умението да запазите равновесие поради собственото си телесно тегло е добра практика за вашите координационни умения.

6. Колоезденето подобрява психичното здраве

Карането на колело е спорт, който стимулира отделянето на ендорфини и по този начин влияе добре на вашето психично здраве. Ще се чувствате по-положителни и уверени в себе си.

7. Колоезденето повишава имунитета

Колоезденето е отличен спорт, който стимулира имунната ви система. Доказано е, че карането на колело може да ви защити срещу определени видове рак.

Дори и с всички тези ползи за здравето от колоезденето, някои от нас може да карат колело само за забавление. Но това е много по-добре, отколкото да не извършваме никаква двигателно активност.