Къдравото зеле, познато също и с названието алабаш представлява плод стъбло, сърцевината на който е мека и сочна, много приятна на вкус и наподобява кочан на обикновеното бяло зеле.

За родината на алабаша се смята Северна Европа. Второто популярно в България название на този зеленчук в превод от немски означава „зелева ряпа“.

За първи път за къдраво зеле се споменава през 1554 г. и буквално столетие по-късно, този зеленчук вече бил разпространен в цяла Европа, включително и в Средиземноморските държави.

Алабашът като растение изобщо не е претенциозен, отличава се с устойчивост на вредители и на различни болести и успешно се отглежда дори и в северните региони, поради краткият му период на узряване.

Хранителна стойност на 100 грама къдраво зеле

• Белтъчини – 2.8 грама;
• Мазнини – 0.1 грама;
• Въглехидрати – 8 грама;
• Минерални соли – 1.2 грама;
• Вода – 86 грама;
• Енергийна стойност – 42 килокалории;

Полезни свойства

В състава на къдравото зеле влиза голямо количество витамин С, затова понякога го наричат и градински лимон, а също и витамини А, от група В, никотинова киселина, В2.

Този зеленчук е богат на голямо количество растителни белтъчини, въглехидрати, минерални соли, калций, калий, фосфор, магнезий, каротин, пантотенова киселина, кобалт и желязо.

Меката и сочна месеста част на къдравото зеле съдържа глюкоза и фруктоза, които се усвояват от организма лесно и създават усещане за ситост. По общата усвоямост на витамините алабашът надминава ябълките.

Къдравото зеле се явява средство за профилактика на различни инфекциозни заболявания.

Консумацията на алабаш способства за нормализиране на обмяната на веществата, поради това зеленчукът е препоръчителен не само за хора, които желаят да отслабнат, но и за такива, които целят да запазят постигнатия резултат продължително време.

Витамините от група В, които влизат в състава на къдравото зеле са много полезни за поддържането на нормалната функция на имунната система.

Алабашът е диуретик, тъй като способства за изхвърлянето на излишните течности от организма, полезен е при нарушена бъбречна функция, черния дроб и пикочния мехур, прочиства дебелото черво от токсини, спомага за облекчаването на съществуващи възпалителни процеси в стомаха и червата.

Този зеленчук също така понижава кръвното налягане и е препоръчителен при атеросклероза.

Британски учени успяха да докажат, че употребата на къдраво зеле е най-добрият начин за профилактика на рак на правото и дебелото черво, този ефект се постига, поради наличието в този зеленчук на вещества, съдържащи сяра.

Особен полезен е пресният сок от алабаш при кашлица и дрезгав глас, при развитие на възпалителни процеси в устната кухина, при заболявания на стомаха, червата, черния дроб, бъбреците, далака, а също и при анемия и пр.

Дори е препоръчително пиенето на сок от къдраво зеле при хепатит и холецистит, по четвърт чаша от сок с добавена 1 чаена лъжичка мед 3-4 пъти дневно преди хранене. Продължителност на приема 10-14 дни.

Къдравото зеле е идеална храна и за децата. В народната медицина с отварата от листата и плодовете на алабаша се лекуват астма и туберкулоза.

В някои западноевропейски държави като храна употребяват не само самите стъблоплоди на къдравото зеле, но и пресните му листа, в която хранителните вещества са по-малко.

Противопоказания

Алабашът не е препоръчителен при установена индивидуална непоносимост, а също и при заболявания на стомашно-чревния тракт, дължащи се на повишена стомашна киселинност.