Сутрин много от нас не са способни да уцелят от първия път четката за зъби, опитвайки се да сложат на нея от пастата за зъби.

А между впрочем, до 8 сутринта можете да промените живота си. Ако го пожелаете силно, разбира се.
Успявате ли да следвате мечтите си?

Понякога това изглежда толкова трудна задача. А ако сте се уредили на бленувана работа, имате семейство и деца, то тогава съсредоточаването върху собствените стремежи става още по-трудно.

И как при това положение да се движим напред.

Трябва по малко време да отделяте всеки ден, за да работите над себе си. В противен случай ще се загубите в ежедневната суетня.

Преди да осъзнаете това, ще са изминали няколко десетки години. И остатъкът от живота ви ще се превърне в тъжно подобие на „Приказка за изгубеното време“.

И така, ето какво трябва да направите, за да осмислите живота си и да излезете от постоянния режим на оцеляване.

1. Направете поне една стъпка по пътя към голямата цел

Силата на волята е подобна на мускулите, която може и трябва да се тренира. Същото може да се каже и за нашата способност да вземаме правилни решения, която може да се погуби за глупости.

И може да се загуби – краткотрайно или завинаги. Трябва да я използвате умно.

Всички най-трудни решения трябва да се вземат сутрин. Това е много важно. Ако не правите това, тогава ще ви е трудно да се решите на нещо вечер.

А това означава, че то ще остане за следващия ден. Или за последващия. Или можете да си помислите, че ще можете да го решите по-късно, тоест никога.

Това не е съвсем лесно. Но вземането на необходимите решения ви доближава до голямата цел. Скоро ще разберете, че тези големи цели не са толкова далечни.

2. Мотивирайте се

Обикновените хора търсят начини да се развличат. А вие трябва да търсите начини да разберете нещо ново и интересно. Най-успешните хора четата минимум по една книга седмично. За тях е невероятно важно да не спират с процеса на обучение.

3. Вземете си студен душ

Тони Робинс, известен американски предприемач, започва всяка своя сутрин със скок в басейн, чиято температура на водата е 14 градуса. Защо го прави?

Ако приемате редовно студен душ, вие ще се почувствате по-добре – физически и морално.

С помощта на студен душ тренирате имунитета, подобрявате работата на лимфната, кръвоносната и храносмилателната система, а това означава и повишаване на качеството на живота.

4. Приемайте по 30 грама белтък

Доналд Лийман, професор от Университета Илинойс препоръчва да се употребяват минимум по 30 грама белтък на закуска.

5. Направете лека физзарядка

Ако желаете да изживеете дълъг, щастлив и продуктивен живот, то ще е необходимо да се научите да тренирате редовно.

6. Медитирайте и/или се помолете

Молитвата и медитацията създават у нас чувство за благодарност за всичко, което имаме. Благодарността предполага, че разбираме колко много блага са ни дадени.

7. Наспивайте се

Пълноценният сън е също толкова важен, колкото и здравословното хранене. Изненадващото е, че макар и да го знаят милиони хора пренебрегват тази препоръка и постоянно усещат нейните странични ефекти.

8. След 8 сутринта

След като сте изпълнили всичко от списъка, вече не е толкова важно как ще премине остатъкът от деня ви. Вече сте направили най-важното, това, което ще ви помогне да станете по-успешни.