Зимата е все по-близо. Скоро вагоните на метрото и целият обществен транспорт, студентските аудитории, класните стаи и офисите ще се напълнят с обичайните кашлящи и кихащи, а болката в гърлото и хремата ще се превърнат в обичайни спътници. Но не всичко е толкова лошо!

Британски медии съставиха ръководство за „оцеляване“ в зимни условия, което включва 20 елементарни трика, които ще ви позволят да преживеете студеният период без проблеми със здравето.

1. Мигайте често или носете очила

Колкото по-студен е въздуха, толкова влажността му е по-ниска, което може да предизвика болезнена сухота в очите. Това може да предизвика възпаление и така да остави диря в имунната система на организма.

Очилата намаляват въздушният поток около очите и впоследствие влагата се изпарява. Централното отопление също изсушава въздуха в помещенията.

2. Хранете се с лявата ръка

Ръцете могат да пренасят множество патогенни бактерии. Ако се здрависвате с едната ръка, а се храните с другата, то значително намалявате шансовете микробите да влязат в устата ви.

3. Прекратете употребата на алкохол

Вероятно на повечето от нас ни изглежда, че след като изпием едно питие веднага ни става по-топло, но това е само илюзия, свързана с прилива на кръв към кожата. Но поради въздействието на алкохолите организмът губи топлина, дори още по-бързо.

Изследванията също показват, че употребата на алкохол в студеното време намалява способността на организма да трепери от студа, което лишава тялото от още един начин за сгряване.

4. Промивайте си носа

През 2012-та година изследване показа, че промиването на носа води до значително отслабване на кашлицата и на симптомите на настинка при децата.

Смята, че се допълнителната влажност подобрява защитата срещу вируси и бактерии, а също и спасява от пресъхване на лигавиците, което се предизвиква от студения въздух и от централното отопление.

Можете да си направите и сами такъв спрей със сол, смесете 1 чаена лъжичка и бакпулвер с 500 мл вода – съхранявайте полученият разтвор в хладилник.

5. Проверете дали не страдате от алергия към студа

При някои хора студеното време може да стане причина за уртикария. Този сърбящ червен обрив може да се появи, когато кожата се подложи на въздействието на рязката смяна на температурата.

За да разберете такъв ли е вашият случай, е достатъчно да приложите кубче лед на кожата за няколко минути. Ако се появи обрив във формата на кубчето лед, то за това може да ви помогне приемът на антихистаминни препарати преди излизането на улицата.

6. Започнете да използвате спрей за уста

Това средство с трипсин значително увеличава количеството на вирусните молекули, които попадат върху лигавиците.

7. Правете секс веднъж два пъти седмично

Не позволявайте на страха от микробите да ви лиши от интимност – още през 2009-та година беше установено, че хората, които правят секс веднъж 2 пъти седмично нивата на имуноглобулин А са с над 30% повече, отколкото при тези партньори, които се наслаждават един на друг по-често или по-рядко.

8. Измийте коледната елха

Не само естествената елха представлява опасност за алергичните хора, но дори и изкуствените могат да предизвикат запушване на носа, сълзящи очи, астма или екзема. Както върху истинските, така и върху изкуствените може да се натрупа плесен и прах, които се превръщат в опасен коктейл.