Болките в стъпалата могат да се дължат на най-разнообразни причини – от неправилно подбрани обувки до сериозни заболявания. Често болките се предизвикват от причините, които лесно могат да се преодолеят.

1. Носите обувки на високи токове

За това, че тези обувки могат да станат причина за болки в стъпалата, знаят всички. Означава ли това, че нежният пол трябва да се откаже напълно от тяхното носене? За съжаление към този въпрос лекарите са безкомпромисни.

Носенето на обувки на токове над 6.5 сантиметра увеличава натоварването върху стъпалата с почти 7 пъти. Поради тази причина специалистите настоятелно съветват такива обувки да се носят колкото се може по-рядко.

2. Обожавате обувки със заострени върхове отпред

Подобни обувки се харесват както на жените, така и на мъжете, тъй като изглеждат елегантно, истината е, че на ходилата ни изобщо не им леко, особено ако се налага да се прекарва по цял ден на подобни обувки.

Лекарите ортопеди твърдят, че честото носене на обувки със заострени върхове е прекият път към хирурга. И то, защото тези обувки са обуславящ фактор за развитие на бурсит на големия пръст на крака, който се лекува само хирургично.

3. Неправилно подбирате обувките си

Идеалната обувка е тази, която изобщо не чувствате. Ако стъпалата ви изпитват дори съвсем малък дискомфорт, то е добре да се замислите за покупката на нов чифт обувки. Ако обувките ви стягат, то пръстите на краката са принудени да заемат нефизиологично положение, което води до болезнени усещания.

4. Не загрявате

Знаете ли, че е необходимо всеки ден краката да се разтягат, особено ако спортувате. Ако стъпалата трябва рязко да поемат голямо натоварване, то може да се развие фасцеит. Поради тази причина преди спортуване, а също и сутрин, преди началото на работния ден, е необходимо да се прави лека загрявка за стъпалата.

5. Напълнели сте или сте отслабнали

Може би ще бъдете изненадани, но промяната на теглото неизменно се отразява на състоянието на краката ви. Като проблемите могат да започнат както при тези, които са отслабнали, така и при тези, които са качили килограми.

А това се дължи на факта, че когато теглото се променя, се измени и функцията на мускулния апарат на краката. Това означава, че се ще ви наложи да смените обувките си.

6. Получили сте травма на бедрата, коленете или на стъпалата

Това е най-очевидната причина за болки в краката, но при такива травми болезнените усещания могат да се разпространят и към стъпалата. Обикновено в такива случаи помага ледът или прием на противовъзпалителни препарати. Ако травмата е сериозна, колкото е възможно по-бързо трябва да потърсите хирург.

7. Неотдавна сте си направили педикюр

Ако педикюрът е направен неправилно, например при изрязването на ноктите бъде оставена само една малка част от пластината на нокътя, то това може да доведе до сериозни проблеми. Така израствайки нокътят може да врасне в кожата на пръста, което да доведе до болезнени усещания.

8. Неотдавна сте започнали да спортувате

Неправилно планираните натоварвания, неподходящите обувки и други грешки допускани от начинаещите спортуващи, често води до болезненост на стъпалата.

9. Имате захарен диабет

В някои случаи болките в краката са признак на наличие на това коварно заболяване.

10. Стоите прекалено продължително изправени по време на работа

Това се отнася за фризьори, учители, охранители и готвачи.