Синоптиците още от края на миналата седмица обещават анормални горещини в по-голямата част от нашата страна. За щастие най-голямата жега ще бъде именно в почивните дни, когато повечето от нас ще имат възможност да напуснат града, отивайки до близката планина или на море или пък да прекарат жегата в градските басейни.

Но въпреки това лятото тепърва престои и най-вероятно ще ни се наложи да преживеем още доста такива високи температури, затова е важно да знаем към какви правила да се придържаме, за да ни е по-лесно в жегата.

Някои от вас вероятно се питат защо в такива, заплашващи здравето ни дни, лекарите не дават болнични и какво е важно да направим, ако сме принудени да ходим на работа?

Известно е, че поради анормално високите температури случаите на инфаркти и инсулти се увеличават с няколко пъти, въпреки че зимата е много по-рисков сезон що се отнася до сърдечно-съдовите инциденти.

Това се дължи на факта, че високите температури водят до понижаване на кръвното налягане – основно поради 2 причини големият разход на сол от организма и поради бързото обезводняване.

У нас традиционно се прекалява със солта, но средно се приемат около 15 грама дневно, а за жителите на топлите страни се препоръчват по 25 грама дневно. 15 грама сол се явяват недостатъчни при много горещо време, когато организмът загубва големи количества вода и електролити чрез потта.

Основната препоръка за горещите дни е известна на всички – човек е желателно да си стои у дома и да не излиза на улицата. В този случай на работещите хора със сърдечно-съдови заболявания им е необходим болничен лист.

Но за момента такава законодателна възможност не е предвидена. Решението на този въпрос е задача на министерството на здравеопазването, но засега от там не дават индикация за приемане на текст в този смисъл, затова ще е добре отново да си спомним за правилата за защита от горещините.

Жегите на първо място са опасни за тези, които имат заболявания на сърдечно-съдовата и ендокринната система, хронични заболявания на белите дробове, патологии на бъбреците или на надбъбречните жлези, а също и за много слабите хора и за гражданите в напреднала възраст.

Изброените групи хора е препоръчително да си вземат отпуск и да се скрият някъде извън града в сенките на дърветата – най-добре на вилата на село или в планината. В града при силни горещини е необходимо да се стои у дома и да се излиза на улицата в по-прохладно време.

За останалите работещи хора правилата са следните:

• Изпотяване – това е охладителната система на организма. Затова в жегата е необходимо да се потите – това е задължително. 1 литър пот „изгонва“ от организма толкова излишна топлина, колкото е необходима, за да се повиши температурата на тялото с цели 10 градуса.
• Носете със себе си вода – не сладка, не кисела, а най-обикновена, макар и да се е стоплила от високата температура. Тъй като тя ще ви е нужна да се поливате с нея, а не да я пиете;
• Носете капела или поне шапка – това е известно на всички, затова няма какво да се обсъжда;
• Измислете си ветрило – всичко е подходящо – списание, вестник, носна кърпичка;
• Слагайте си правилните дрехи – светлите дрехи отразяват светлината, а тъмните я поглъщат;
• Ограничете времето – в жегите не стойте дълго на улицата.
• Яжте по-малко – не е желателно да претоварвате организма си в жегата, тъй като и без това високите температури го натоварват.