Има много причини, които предизвикват главоболие. Сред тях са резките промени в начина на хранене или ежедневния график.

Отразява се стресът, дългото работно време, твърде малко или твърде много сън, пропускане на хранене, продължително използване на компютъра.

Главоболието може да доведе до непоносима болка, гадене и понякога повръщане.

На пазара има много лекарства против главоболие, но всички те имат потенциални странични ефекти, основно нарушават функционирането на червата.

Вместо да се разчита на бързи решения чрез лекарства, опитайте някои от тези естествени, природни методи, които са се доказали, дори и при мигрена.

1. Вода

Много хора не осъзнават, че най-честата причина за главоболие е дехидратацията. Ако в тялото ни липсват достатъчно течности, не е задължително да чувстваме жажда – често пъти основен симптом за обезводняване е главоболието. Повечето възрастни сенуждаят от 2 до 5 литра вода дневно, в зависимост от височината, теглото и начина на живот.

Лесно ще разберете дали причината за главоболието е дехидратация – ако пиете голямо количество вода, бързо настъпва облекчение. При първите признаци на главоболие пийте вода и продължете да приемате малки глътки през целия ден.

Абсолютно не се препоръчва, ако ви боли глава, да пиете напитки с кофеин, тъй като те дехидратират тялото.

2. Масаж

Лекият масаж на скалпа, шията и ушните миди може да отвлече вниманието ви от болката, да подобри кръвообращението и да облекчи напрежението.

Поставете пръстите си върху слепоочията и ги движете в кръг. Масаж на скалпа е най-добре да направите в банята, докато поставяте шампоан на косата си. Ако предпочитате сухия вариант, налейте малко кокосово или арганово масло върху пръстите си и втрийте в кожата на главата.

Помолете някой друг да масажира шията и гърба ви, като акцентира върху тила. Това веднага облекчава напрежението.

Нежният масаж на горната част на носа помага за облекчаване на синусите и симптомите при мигрена.
Масаж на меката част на ръката между показалеца и палеца въздейства върху кръвоносните съдове в главата.

3. Торбичка с лед

Използването на лед за студен компрес върху челото може да доведе до бързо облекчение при главоболие. За студен компрес, вместо лед можете да използвате и студена кърпа в продължение на 10 минути, след това отново да я потопите в леденостудена вода. Това се повтаря, докато не получите известно облекчение. Ако нямате под ръка лед, извадете от фризера пакет замразени зеленчуци.

Студеният компрес помага на кръвоносните съдове да се свиват, като по този начин се подобрява циркулацията на кръвта и болката утихва. Този метод работи, ако причината за главоболието идва от синусите, или се дължи на стрес.

4. Техники за релаксация

Хората по света използват различни трикове, за да си отвлекат вниманието от болката. Сред тях са медитацията, молитвата, дълбокото дишане, визуализацията, или просто може да се опитате да се успокоите.

5. Топла вода

Загряването на тила с помощта на плик с топла вода може да облекчи главоболие, причинено от стрес. Така се успокояват напрегнатите мускули и се освобождаваме от пулсиращата болка. Успоредно с това можете да вземете горещ душ.

Друг вариант е да напълните съд с поносимо гореща вода и да пъхнете вътре ръцете си за десет до петнадесет минути. Това подобрява циркулацията на кръвта и облекчава главоболиете. За тези, които страдат от хронично главоболие, се препоръчва да държат краката си в топла вода в продължение на десет минути преди лягане.

6. Лимон

Лимонът е много ефективно и мощно средство за лечение на главоболие. Добавете в чаша топла вода малко лимонов сок и това ще намали интензивността на главоболието. Този домашен лек е от полза, когато главоболие е причинено от газове в стомаха.

Друг вариант е да сложите паста от лимонова кора на челото, за да получите незабавно облекчение. Добре е и да пиете топъл лимонов чай 3-4 пъти на ден.

7. Вратига

Може да се приема под формата на капсули или таблетки, като чай, или дори да се яде в сандвич, тъй като има горчив вкус. В продължение на векове хората са разчитали на вратигата, така че си струва да опитате.

Не са открити сериозни нежелани реакции, въпреки че е възможно да ви причини възпаление на езика, язви в устата, гадене, храносмилателни проблеми и подуване на корема. Дългосрочната употреба на вратига може да наруши съня.

8. Листа от индийски пипер

Листата от индийски пипер са известни със своите аналгетични и охлаждащи свойства. Те могат да помогнат да се отървете от главоболието в рамките на няколко минути. За целта вземете 2-3 пресни листа от индийски пипер и ги смелете на фина паста.

Намажете челото си и двете страни на главата за половин час. Скоро ще почувствате сериозно облекчение. Можете и да дъвчете едно или две листа от индийски пипер за лечение на главоболие.