Оказва се, че треперенето от студ е много полезно. Едно скорошно проучване показва, че треперенето заедно с физическите упражнения, може да стимулира превръщането на бялата мастна тъкан в кафява, което от своя страна стимулира отслабването.

Доктор Пол Лий, ендокринолог от Харванския институт в Сидни, Австралия, е намерил връзка между мастните и мускулните тъкани, които си взаимодействат благодарение на специфични хормони, стимулиращи клетките на бялата мастна тъкан в кафява такава, осигурявайки така защита от студа.

Резултатите от изследването му са публикувани в списание „Cell Metabolism“. Бялата мастна тъкан натрупва енергия – около 50 грама от нея могат да акумулират над 300 килокалории.

Такова количество кафява мастна тъкан, напротив, може да изгаря около 300 килокалории в денонощие.

Доктор Лий показа, че по време на престоя си в студа, както и при физическо натоварване, нивото на хормона ирисин, който се отделя от мускулите и концентрацията на FGF21, образуващ се от кафявата мастна тъкан, се повишили.

В лабораторни условия ирисинът и FGF21 били в състояние да преобразуват клетките на бялата мастна тъкан в кафява за 6 дни.

Всички се раждаме с неголямо количество кафява мастна тъкан в областта около шията – тя спомага за поддържането на телесната температура и да се запазва топлината.

До неотдавна се смяташе, че кафявата мастна тъкан изчезва в ранна детска възраст, че тя присъства и при хората в зряла възраст и то повече при тези, които са стройни.

„Сега броят на изследванията на кафявата мастна тъкан нараства бързо, тъй като нейната способност да изгаря по-голямо количество калории ще подпомогне борбата със затлъстяване и диабет.“ – обяснява доктор Лий.

Нивата на кръвната захар са средно на по-ниски нива при хората, които кафявата мастна тъкан е повече. В своето проучване доктор Лий обяснява как точно се активира кафявата мастна тъкан.

Когато човешкото тяло усети промените в околната среда и реагира на тях благодарение на функцията на нервната система и на действието на хормоните.

„Когато на нас ни е студено, организмът активира клетките на кафявата мастна тъкан, тъй като се изгаря енергия и в резултат се образува много топлина.“

Когато тази енергия не е достатъчна мускулите започват да се съкращават – възниква треперене и по този начин се образува топлина. Въпреки това не знаем, как именно взаимодействат мускулната и мастната тъкан в тази ситуация“ – посочва доктор Лий.

„Ние въведохме доброволците на студено, понижихме околната температура от 18 на 12 градуса по Целзий, докато всички участници не започнаха да треперят. Взехме от всеки от участниците кръвна проба, за да установим нивата на хормоните, а също и определихме мускулния тремор с помощта на прибори, които се прикрепят към кожата и измерват електрическата активност на мускулите. “

Учените установили, че доброволците започнали да треперят при температура между 16 и 14 градуса по Целзий.

" Ние установихме, че два хормона реагират на студа – ирисин и FGF21, секретирани от мускулите и кафявата мастна тъкан съответно. Тези хормони увеличават нивата на потребление на енергия от мастните клетки, които веднага започнаха да отделят топлина, което е характерно за кафявата мастна тъкан“ – посочва още доктор Лий.

Доктор Лий също така предложил на всички участници в експеримента да преминат и още един тест с физическо натоварване, за да се сравнят двата процеса.

"Ние установихме, че от 1-часовата тренировка с умерено темпо на велоаргометър, се образува такова количество ирисин, както и при треперене от студ в продължение на 10-15 минути“ – отбелязва още той.

И може би съвсем скоро затлъстяването и профилактиката на диабета ще бъдат осъществявани посредством собствените ресурси на организма – натрупванията от кафява мастна тъкан.