Ако вече сте диагностицирани със сърдечно-съдово заболяване, не унивайте, понеже има начин да намалите смущаващите симптоми на болестта. Всъщност повечето хора, които са изложени на висок риск от сърдечно-съдови заболявания могат да подобрят здравето си, като спазват няколко лесни съвета. Появата на болестта зависи от различни фактори. Понякога липсата на информация и вредните навици също допринасят за развитието и.

След провеждане на няколко изследвания, учените разработват осем лесни съвета, които се оказват ефективни при понижаване на риска от увреждане на сърцето.

Внимавайте с холестерола

Изследванията показват пряка зависимост между нивото на лошия холестерол и болестите на сърцето. Според резултатите високото количеството на холестерол в кръвта води до развитие на сърдечно-съдови болести. Първата стъпка, която трябва да предприемете е да ограничите вредните храни. Заменете пържените ястия с продукти, които съдържат малко количество наситени мазнини. Консумирайте повече храни, които включват в състава си протеини, витамини и минерали.

Спрете пушенето

Според изследванията хората, които пушат, са два пъти по-предразположени към болести на сърцето. Данните от статистиката показват,че непушачите имат по-висока продължителност на живота. Пушенето повишава риска от инсулт и помага за развитието на редица тежки болести. Според изследванията жените, които пушат и приемат орални контрацептиви попадат в групата, която е изложена на висок риск от болест на сърцето и инсулт.

Как да овладеем хипертонията?

Медицинското название за високо кръвно налягане е „хипертония“. Това заболяване се класифицира на първо място, според статистиката в САЩ. Близо 50 милиона души са диагностицирани с хипертония. Добрата новине е, че са разработени много средствата за контрол, които освен ефективни и безопасни са и лесни за прием.

Правете повече упражнения

Изследванията показват, че липсата на активност води до сърдечно-съдови заболявания. Физическите упражнения подобряват не само функциите в тялото, но и стимулират мозъчната дейност. Проучванията показват, че за да подобрим работата на сърцето не е нужно да прекарваме продължително време във фитнес залата, а е достатъчно да се изкачим по стълбите вместо да вземем асансьора, да слезем една спирка по-далече от дома ни или да се поразходим след вечеря.

Как да подобрим здравословното състояние при диабет?

Понякога диабетът предразполага към тежки усложнения и сърдечни пристъпи. Трябва да спазвате стриктно предписанията на вашия лекар, за се предпазите от тежки последствия.

Поддържайте здравословно тегло

Наднорменото тегло натоварва сърцето и повишава риска от сърдечни болести. Излишните килограми затрудняват нормалните функции в тялото и повишават кръвното налягане и нивата на холестерола.

Намалете консумацията на алкохол

Проведено е изследване, при което дамите са консумирали средно едно питие на ден. В групата на мъжете средното количество алкохол дневно е две чаши. Резултатите от изследването показват, че тези количества алкохол увеличават риска от болест на сърцето. Учените съветват да се избягва консумацията на алкохолни напитки или да се ограничат възможно най-много.

Стрес

Състояния като силен стрес или гняв могат да увеличат риска от здравословни проблеми и сърдечно-съдови болести. Учените доказват ефективността на много техники, които помагат за овладяване на тези състояния и понижават риска от поява на сърдечни болести. Специалистите препоръчват да се увеличи физическата активност. Резултатите от изследванията показват, че при по-леки симптоми на депресия ефектът от упражненията може да замести приема на медикаменти.