Болезнените усещания, тежестта и паренето в тестисите при мъжете могат да се дължат на много причини, сред които са инфекциозни заболявания и последствия от травми.

Във всеки случай е необходимо да се установи причината за болката и колкото по-скоро бъде направено това, толкова по-голяма е вероятността от пълно оздравяване.

Причини за неприятни усещания в тестисите

Болката може да се появи във всяка възраст и по огромен брой причини. Ако нейното възникване не е било предшествано от травма, то може да се заподозре инфекциозно или възпалително заболяване – например орхит, простатит, епидидимит, микоплазмоза, хламидиоза, уреаплазмоза.

Често болката възниква във връзка с хирургически патологии такова като варикоцеле, ингвинална херния, тестикуларна торзия и т.н.

Но понякога неприятни усещания има, а видими проблеми няма. Много често при младежи този симптом възниква при наличие на неудовлетворено сексуално желание.

При такава ситуация кръв се натрупва в половия член и в яйчниците. Ако еякулация не се осъществи, това може да доведе до болка.

Избавянето от нея е възможно с помощта на мастурбация или пък тя ще премине сама след няколко часа. Освен това, до болка може да доведат и твърде честите еякулации. Но и тази болка преминава за кратък период от време без каквото и да било лечение.

Как се различава болката в тестиса при различни заболявания?

При травми, на първо място присъства в самия момент на удара, след падане, каране на велосипед или езда на кон. При това болката обикновено се проявява веднага и често е много силна, често се съпровожда с гадене, силно изпотяване и дори шок от прекалено силна болка.

Често след удар възниква и хематом в скротума. Последният значително увеличава размерите си, оттича, а тестисът се уплътнява. Още по-опасни са откритите рани.

При получаването на каквато и да е травма е необходимо незабавно да се обърнете към лекар, тъй като несвоевременното оказване на помощ може да доведе дори до загуба на органа.

При торзио на тестиса много силна болка може да възникне както след травма, така и без нея. В този случай е необходимо незабавно да потърсите лекарска помощ, в противен случай се излагате на риск от некроза. Най-често тази патология се среща при момченца и млади мъже – до 30-годишна възраст.

При епидидимит болката също е силна, но се засилва в рамките на няколко дни и се локализира около засегнатата страна.

Освен това възниква уплътнение на яйчника и увеличаване на неговия размер, понякога се появява и парене в уретрата.

Лечение на болки в тестисите

Най-елементарният начин за избавяне от дискомфорта – е прием на бокоуспокояващи препарати. Но това е само временна мярка, която ще ви позволи да облекчите състоянието си, докато стигнете до болница.

В лечебното заведение ще се определи причината за болезнените усещания и ще се проведе съответното лечение.

Ако диагнозата е епидимимит – на първо място се блокира семенната връв с използването на местна упойка. Това спомага за облекчаване на болковия синдром.

След това на пациента се препоръчва да носи специално бельо, поддържащо скротума и подобряващо кръвообращението.

Ако заболяването се отличава с рецидивиращ характер, то може да се препоръча операция за дрениране на абсцеса или дори отстраняване на тестис.

След травмиране на мъжката семенна жлеза е необходимо да се постави леден компрес и да се извика лекар.