Пиенето на много вода през горещите летни дни е от съществено значение за предотвратяване на дехидратация. През лятото, трябва да се консумира повече вода, за да се възстановят изгубените течности. Ако не сте свикнали да пиете течности използвайте няколко нискокалорични алтернативи, които успешно заменят приема на обикновената вода.

Вода с лимон

Вода с лимон е освежаваща алтернатива на обикновената вода. Можете да изпиете една чаша рано сутрин или през целия ден. По този начин ще подобрите храносмилането, ще стимулирате здравето на дебелото черво, ще намалите болката и възпалението в ставите и ще подхраните мозъка и нервните клетки. Лимоновата напитка осигурява нужните соли на тялото, помага да се поддържа нивото на рН и да се набави необходимия дневен прием на витамин C. За да приготвите напитката, просто смесете една чаена лъжичка или две от лимонов сок в чаша вода или добавете няколко лимонови резенчета.

Сода и плодов чай

Традиционните газирани напитки и повечето бутилирани сокове са натоварени със захар и калории. Някои плодови сокове съдържат повече калории от обикновена сода. Въпреки това, можете да извлечете ползите от двата продукта, ако комбинирате 100% плодов сок с газирана вода или любимия си билков чай.

Мляко

Млякото предоставя много важни хранителни вещества, от които се нуждае тялото. Знаете ли, че млякото е по-хидратиращо от спортните напитки? Има перфектен баланс на калций, натрий, протеини и въглехидрати, подходящи за активно спортуващи хора, защото защитава костите. За да осигурите максимална хидратация на тялото, без да приемате излишни калории, придържайте се към обезмаслено мляко.

Студен чай

За да намалите калориите, сами си пригответе тонизиращата лятна напитка. Добавете лимон, лед, прясна мента, мед и няколко лимонови резенчета. Зеленият чай е един от най-добрите и здравословни чайове и се препоръчва за консумация през цялото лято.

Айс кафе

Голяма част от тези напитки съдържат повече калории, отколкото в кутия шоколадови бонбони, затова е много по-добре да си го приготвите сами. Достатъчно е да изсипете нискомаслено мляко, ванилия и лед в чаша кафе. Макар че винаги е по-добре да се пие чай, една чаша студено кафе на ден няма да навреди на здравето ви.

Шейкове

Освен, че осигурява калций, необходим на тялото, нискомасленото кисело мляко също е вкусна лятна напитка, когато се комбинира с пресни или замразени плодове. Летните плодове като ягоди, ананас, киви, портокали и грейпфрут имат високо съдържание на вода и са отлично средство за набавяне на течностите, загубени през деня.

Маруля

Марулята не е напитка, но 90% от състава и е вода, което я прави ефективно средство за добавяне на течности в менюто си. Марулята е богат източник на витамини А, В и С и полезни за сърцето влакна. Редовната консумация на зелена салата помага за предотвратяване на някои видове рак, сърдечни заболявания и инсулт.

Диня

Динята е съставена от 92% вода, което я прави отлично средство за хидратиране. Може да приготвите страхотни шейкове, които ще се усладят на цялото семейство, а и е добра ниско калорична алтернатива на водата.

За да избегнете обезводняване в горещите летни дни, задължително консумирайте 4-5 чаши вода дневно, освен освежаващите напитки.